Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Zumbul – Simbol Poniznosti, Magije i Trajne Ljubavi

zumbul simbol poniznostiPoniznost i trajna ljubav možda još i idu zajedno, ali kakve veze magija ima sa zumbulom, pitate se? U nastavku ovog teksta pokušaćemo da odgonetnemo sve misterije koja su vezane za ovaj predivni cvet, a na samom početku njegovoj osnovnoj simbolici dodajemo vernost, istrajnost i neprekidnost koja se najbolje ogleda u njegovoj raskošno plavoj boji. Skrivena poruka ovog vesnika proleća glasi: voliš li me, jer se smatra da njegov opojni miris pomaže da čak i najhladnija osoba na svetu otvori svoje srce i oseti ljubav prema drugima.

Sam naziv ovog cveta u bukvalnom prevodu označava plavo zvono (bluebell) iako se smatra da je izvedeno od imena grčkog pastira Endimiona u koga se zaljubila boginja Meseca Selena. Upravo tu počinje misterija koja okružuje ovaj cvet. Neki smatraju da je u uskoj vezi sa pomenutim pastirom koji zahvaljujući večnom snu poseduje i večnu mladost, dok lepa boginja svake noći silazi k njemu da ga poljubi. Odatle ona negativnija simbolika zumbula koji u sebi nosi poruku tuge, sete i nedostižnosti. Drugi, pak, više veruju u stare keltske legende koje ovaj cvet stavljaju u direktnu vezu sa vilama, pa se samim tim za zumbul često može čuti da je i opasan cvet koji čoveka može da opčini, odnosno omađija. Verovali ili ne, deo engleskog folklora je i priča da zumbul “zvoni” i na taj način obaveštava veštice da je vreme da se okupe, a posebno je “opasno” proći poljem zumbula, jer su upravo tada moći toliko jake da vas mogu koštati i gubitka duše!

Ruku na srce, nisu baš sve legende podjednako okrutne prema ovom malom cvetu. Postoje i mnogo pozitivnija predanja koja kažu da nošenjem venca načinjenog od višebojnih cvetova zumbula dobijate moć odnosno hrabrost da uvek, u svakom trenutku i na svakom mestu govorite istinu. Drugo predanje kaže da su srećni svi oni koji uspeju da okrenu unutrašnju stranu zumbula bez da pritom pocepaju njegove nežne latice, jer upravo na taj način dobijaju garanciju da će ubrzo osvojiti srce osobe koju vole. Valja napomenuti da je, osim izgleda, upravo miris zumbula taj koji ima moć da vraća ravnotežu i harmoniju u narušene međuljudske odnose, pa ga zato slobodno možete pokloniti osobi koja očekuje vaše izvinjenje. Zumbul je stoga idealan za sve one koji se povremeno osećaju izolovano, nevoljeno ili usamljeno, čak i u društvu. Slobodno ga možemo nazvati cvetom koji vraća veru i prekopotrebnu sigurnost, i koji pomaže da se bolje nosimo sa iznenadnim i stresnim situacijama.

Na kraju dodajmo i to da je osnovna simbolika zumbula poniznost, što je najverovatnije povezano sa samim izgledom cveta (takozvano obešeno zvono) koji asocira na osobu pognute glave. Međutim, u upravo u ovoj slici se nazire i simbol duboke zahvalnosti, pa i večne ljubavi i obavezivanja na trajnu posvećenost. Kako zumbule možemo naći gotovo svuda oko nas, oni su i idealan način da nekog podsetimo da smo spremni da mu pružimo podršku u svakom mogućem trenutku i na svakom mestu, odnosno da uvek može računati na našu dobrotu (zumbul bele boje), prijatno druženje (ružičasti), i odanost (onaj plave boje). Koja god verzija priče da vam odgovara, verujemo da će zumbul biti idealan poklon koji će omekšati i najtrvđe srce!

One Response to “Zumbul – Simbol Poniznosti, Magije i Trajne Ljubavi”

  • PRAVO JE VREME DA NEKOME POKLONITE ZUMBUL: U srpskoj tradiciji odvajkada su mladići i devojke na ovaj način iskazivali emocije partneru, ali i drugim osobama do kojih im je stalo! - Opanak.rs:

    […] Simboli.rs/Opanak […]

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203