Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Značenje Ljubavnih Simbola

Značenje ljubavnih simbolaLjubavni simboli nam pomažu da na najbolji, najromantičniji i ujedno najefikasniji način iskažemo svoje najdublje emocije. Ono što je verovatno najzanimljivije kada su ovi simboli u pitanju jeste činjenica da oni u osnovi ne definišu ljubav, odnosno da im to nije ključna uloga, već da nas zapravo uče da jasnije pokazujemo svoja osećanja ljudima koji nas okružuju. Samim tim, fokusiranje na određeni simbol nam (najčešće na podsvesnom nivou) omogućava da dođemo do dubljih saznanja i da lakše shvatimo šta zapravo želimo kada su odnosi u pitanju.

Razmislite dobro koja je vaša prva asocijacija na ljubav, i postarajte se da taj simbol uvek bude sa vama. Koristite ga u svojim meditacijama, ili ga na neki drugi način implementirajte u svoju svakodnevnicu – razmišljate često o njemu, vizualizirajte ga, vodite dnevnik svojih osećanja… Neka upravo taj simbol konstantno bude u vašim mislima kako bi lakše dopreo i do vašeg srca, jer samo tako vam on može pomoći da ideju o iskrenoj i pravoj ljubavi “privučete” u svoj život. Ukoliko još uvek nemate svoj omiljeni simbol ili niste sigurni koji vam najviše odgovara, mi vam u nastavku nudimo listu najčešćih i najprepoznatljivijih ljubavnih simbola i njihovog značenja:

Srce: Verovatno jedan od najpopularnijih simbola ljubavi koji se od davnina koristio kako bi se naglasila ona najdublja osećanja, pa samim tim i romantika. Raznorazni magovi i alhemičari su ga često koristili u svojim ritualima kako bi ljudima ojačali veze, a u gotovo svim kulturama širom sveta srce predstavlja univerzalni simbol radosti, velikodušnosti i saosećanja. Znak je istine, a “Sveto Srce” Hrista je za vernike rimokatoličke crkve oduvek važilo za moćan simbol, jer je u njemu objedinjena čistota i ljubav samog Gospoda. U osnovi, srce je trougao čiji je vrh okrenut nadole što u ezoterijskom smislu naglašava ženski princip, označava svet prirode, simbolizuje telo i veliku majku.

Kupidon: Kupidon ili Eros označava čežnju. Prema Hesoidu, Eros je bio bog koji je nastao iz Haosa i samim tim predstavljao one primarne nagone. Zamišljan je kao nemirni, krilati dečak koji uz sebe uvek ima luk i strelu i naravno – ne okleva da ispali ove “strele požude” u nameri da u ljudima probudi želju. Verni je pratilac boginje ljubavi, strasti i seksa Venere, a u umetnosti je najčešće prikazivan sa povezom preko očiju što je jasna asocijacija na staru dobru izreku “ljubav je slepa”.

Harfa: ovaj simbol se prvenstveno odnosi na ljubav pretočenu u poeziju, umetnost i muziku. Keltska tradicija nas uči da je harfa zapravo most ljubavi koji spaja nebo i zemlju. U Norveškoj i na Islandu njene strune predstavljaju uzvišena stanja ljubavi i stepenice koje vode do raja. I sam kralj David je svirao na harfi kako bi iskazao svoju posvećenost Bogu i naravno – svoju ljubav.

Ruža: savršeni simbol ljubavi jer je oduvek važila za znak senzualnosti, čistote, romanse i lepote. Kod starih Grka i Rimljana ruža je omiljeni cvet boginje Afrodite (Venere) koji je nastao iz Adonisove krvi, a često se povezuje i sa Hekatom i Dionisom. U zapadnoj tradiciji ruža je simbol strasti, čežnje, čulnosti i telesnog savršenstva. Bilo kako bilo, ovaj cvet predstavlja ultimativni simbol izražavanja ljubavi, vaše je samo da odaberete odgovarajuću boju i poklonite je voljenoj osobi!

Jabuka: svi znamo da je jabuka oduvek važila za simbol plodnosti, izobilja i bogatstva, ali da li ste znali da je ovo drvo (i njegov plod) takođe simbol iskrene i prave ljubavi? Ako ne verujete nama, poverujte bar grčkoj mitologiji koja nas uči da je Gea (Zemlja) darovala Zevsa i Heru zlatnim jabukama na ceremoniji venčanja. I grčki bog vina, Dionis, je upravo pomoću jabuka pokušao da zadobije ljubav prelepe Afrodite. S druge strane, na Dalekom Istoku, cvet jabuke je takođe moćan simbol mira i obožavanja.

Javorov List: u Kini i Japanu upravo ovaj list simboliše neraskidivu ljubav dvoje ljudi. U Kanadi se ovi listovi tradicionalno postavljaju kraj kreveta kako bi ljude štitili od zlih duhova, obezbedili im miran san, ali i povećali libido! Kako su rodama upravo grančice javora najomiljeniji materijal za pravljenje gnezda, tako se ovo drvo oduvek smatralo i dobrim porodičnim predznakom, i označavalo je prinovu u kući! Ne treba zaboraviti ni slast javorovog sirupa koji je takođe jasna asocijacija na slatkoću i zadovoljstvo koju svaka ljubav treba da pruža.

Školjka: s obzirom na činjenicu da ju je tako teško otvoriti, školjka je oduvek važila za snažan simbol zaštite. Ljubav štiti, pomaže da ostanemo verni i požrtvovani i u najtežim trenucima, a onim najromantičnijim srcima pomaže i da čuju šum okeana pretočen u melodiju iskrene ljubavi. Kao što školjka u svojoj unutrašnjosti čuva najdragoceniji biser, tako bi i čovek trebao da sačuva ono najplemenitije i najuzvišenije osećanje – osećanje ljubavi! Rimska mitologija nas uči da je boginja lepote Venera izornila iz morske pene u velikoj školjci, dok je indijska boginja Lakšmi nastala iz najlepše školjke, zahvaljujući biserima i sitnim zrncima peska.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203