Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Zemlja – Majanski Simbol

Kah Baan - Majanski simbol ZemljeKab ili jednostavno Zemlja je još jedan u nizu tradicionalnih Majanskih simbola koji je služio da se oda poštovanje i naglasi moć Majke Prirode. Dovoljan je samo jedan pogled na ovaj prelepi znak da bismo shvatili o kakvoj sili se radi – o onoj unutrašnjoj, pokretačkoj, koja, poput najsavršenijeh mehanizma svakodnevno čini život mogućim. I, što je još važnije, istovremeno nam šalje signal da nismo mi (ljudi) ti koji imaju apsolutnu vlast, te da smo ovde da sarađujemo a ne naređujemo!

Spirale koje čine centralni deo ovog simbola su jasna asocijacija na kreativnu silu koja se krije kako unutar Zemlje, tako i na njenoj površini. Linija koja se nalazi tik uz spiralu je simbol temelja ali i vremena, dok krugovi reprezentuju Mesečeve faze i služe da nas podsete kako je baš sve (podjednako – materijalno i duhovno) podložno razvoju. Drugim rečima, za ovaj simbol se slobodno može reći da predstavlja evoluciju u najširem smislu te reči! Zato i ne čudi što je i dan danas upravo ovaj simbol nezaobilazan deo meditacija: ukoliko smo spremni da radimo na sebi i pritom dovoljno fokusirani na bogatu simboliku Kab-a, rezultati ne mogu izostati. Uostalom, svi smo mi kreacija Prirode, postojimo i funkcionišemo unutar nje, sledimo (hteli/ne hteli) njena pravila, i delimo život sa drugim ljudima, životinjama, biljkama upravo zahvaljujući njoj. Mi smo deo savršenog sistema, i ne možemo postojati izvan njega.

Maje su o svim ovim detaljima strogo vodile računa, pa su tako u simbolu Zemlje videle sliku akcije, kretanja i sinhronizacije. On ih je motivisao da budu strpljivi, da bolje opažaju svet oko sebe, i učio ih da budu fleksibilniji. Istovremeno, smatralo se da je u njemu sadržan i “kod sudbine”, i to ne one individualne već kolektivne – koja se na kraju spaja u jednu (odnosno jednO). Jer, baš kao što elementi (vatra, voda, zemlja i vazduh) ne mogu da funkcionišu jedno bez drugog, tako i svi mi ne možemo biti apsolutno nezavisni i slobodni u onom najdubljem, iskonskom smislu. Naprotiv, mi se samo možemo potruditi da dostignemo to stanje svesti koje će nam pomoći da lakše prihvatimo i razumemo sve one sa kojima smo u direktnoj (ili indirektnoj) vezi, i da se bolje uklopimo u takozvanu “zemaljsku zajednicu”.

Svi smo podjednako bitni, i sve nas spaja jedna moćna sila – njeno veličanstvo Zemlja! Njen simbol je simbol plemenitosti i ujedinjenja, znak da nekome istinski pripadamo, i da imamo dom. Zaista, Zemlja je onaj osnovni koncept – koncept kuće, zajedništva, bliskosti, brige, plodnosti, negovanja. On nas poziva da postanemo svesni sadašnjosti, i da uživamo u svakom trenutku. Može vam pomoći u trenucima kada se osećate “diskonektovano” od sveta koji vas okružuje – podsetiće vas da uvek imate jak oslonac bez obzira na komplikovanu situaciju u kojoj se možda nalazite.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203