Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Zec – simbolika


simbolizam životinja: zecZec, za neke sinonim za brzinu, za neke sinonim za nestalnost, oduvek je smatran nežnom, nezaštićenom životinjom koja pred naletom opasnosti radije beži nego da pogleda neprijatelja pravo u oči. Sasvim logično, obzirom na to da se ova vrsta ne može pohvaliti robusnom, mišićavom građom. Pa ipak, to ga nije sprečilo da od davnina bude smatran simbolom plodnosti
i seksualnog zadovoljstva.

A kako i ne bi, kada se sa njim najpre srećemo u grčkoj tradiciji, gde nailazimo na podatak da je upravo zec bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite. I u nordijskoj mitologiji zečevi su označeni kao verni pratioci boginje ljubavi, seksa i magije Freje, dok u tevtonskoj kulturi čopor zečeva prati boginju Holdu.

U starom Egiptu zec je simbol Tota, a označavao je i zoru, stvaranje, novi početak, dok u budizmu predstavlja potpuno žrtvovanje sebe. Iz svega ovoga lako je zaključiti da je zec univerzalno povezan sa Mesecom, i da je od davnina pripisivan lunarnim božanstvima. Značajno mesto zec zauzima i u hrišćanstvu, gde osim one univerzalne simbolike  – plodnosti i požude, predstavlja i simbol novog rađanja života. Odatle i jasna povezanost zeca, proleća i najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Na istoku je zec znak dugovečnosti i sreće, a pripada mu i četvrti znak Kineskog zodijaka. Osobe rođene pod vladavinom zeca su izuzetne diplomate, komunikativni, prefinjeni i saosećajni ljudi, iako ponekad znaju da pokažu i onu drugu, ćudljivu i prepredenu stranu ličnosti.

Zec u snovima najčešće ukazuje da nas očekuju ugodni trenuci u krugu porodice, ali može da označava i uvećanje iste, odnosno dolazak prinove u kuću. Psihološki gledano, zecu se (osim tradicionalne povezanosti sa kukavičlukom) ne pripisuju posebno negativne osobine, pa tako i u snovima u najgorem kontekstu ukazuje na naše bespotrebne strahove. Ipak, ukoliko želite da u svoj život unesete malo srećnih okolnosti, uvek možete da se oslonite na proveren recept – zečju šapu, koja je gotovo univezalan simbol napretka.

Sreća, radjanje, izobilje, porodica, život u harmoniji, vera, ali i opreznost i brzo reagovanje u nepredviđenim okolnostima su verovatno najzastupljenija tumačenja koja se pripisuju ovoj ljupkoj životinji. Često ga srećemo u bajkama kao lukavog savetodavca koji nas, kao Alisu, može odvesti u zemlju čuda, ali i šarmirati svojim dosetkama poput Duška Dugouška.

Možda je baš zato zec sve popularniji kućni ljubimac, koji (kažu stručnjaci) svojim prisustvom smanjuje napetost i smiruje živce svom vlasniku. Boja je naravno nebitna, jer bio zec crni ili beli, izgleda da on ljudima uvek sreću deli!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203