Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Zebra kao simbol

zebra simbolikaZebra je verovatno jedna od najegzotičnijih životinja na svetu koja našu pažnju privlači prvenstveno svojim jedinstvenim izgledom. Ne čudi što i sama pomisao na ovog kopitara u nama budi želju za unikatnim stvarima, a naš duh oplemenjuje originalnošću. Koliko god izgledala čudno i drugačije, sa zebrom su stvari prilično jasne! Crno ili belo, čini se da ovde sredine nema. Ili je upravo spajanje tih različitih svetova poruka koju ova životinja nosi?

Činjenica je da su zebrine pruge u savršenom balansu, i osim što predstavljaju odličnu kamuflažu odnosno zaštitu od predatora u divljini, one istovremeno simbolizuju svima nama dobro poznat filozofski koncept – savršenstvo jina i janga. Drugim rečima, zebra nam svojim izgledom pokazuje kako se dve glavne suprotstavljene ali komplementarne sile zaista nalaze u svemu što nas okružuje! Mislite da se suprotnosti ne mogu privući, složiti, funkcionisati kao tim? Bacite pogled na zebru, i razmislite još jednom!

Ono što se primarno može naučiti od ove životinje jeste savršenstvo adaptacije. Uprkos svim opasnostima koje nosi život u Africi, zebra ostaje divlja i nepokorna, ne da se pripitomiti i stalno razvija nove strategije kako bi se izborila za svoj opstanak među divljim zverima. Mogli bismo slobodno reći da je ona jedinstven spoj konja i magarca, što savršeno oslikava njenu snagu, brzinu, izdržljivost, ali i urođenu tvrdoglavost.

Koliko god bila unikatna i drugačija, zebra je životinja koju ćete najčešće naći u grupi, odnosno krdu. Grupa nosi sigurnost, privrženost, asocira na porodicu i prihvatanje, ali nam istovremeno simbolizuje da je, čak i u masi, moguće zadržati svoju jedinstvenost. Udruživanje ne mora uvek značiti odustajanje od svojih najintimnijih želja i ciljeva, ponekad upravo kroz saradnju sa okolinom možemo postati jači i mudriji. Baš kao što će krdo zebri lakše zavarati lava koji se sprema da ulovi sebi ručak, tako i mi, kroz povezivanje sa sebi sličnima, možemo postati sigurniji i opušteniji.

Individualnost, snaga, dovitljivost, izdržljivost, balans, upornost, ali i odlična moć opažanja, odnosno sposobnost jasnog rasudjivanja – sve su ovo osobine koje se mogu naučiti od zebre. Ona nam može biti idealan vodič na putu popločanom preprekama, jer nepogrešivo zna da odvoji važno od nevažnog. Drugim rečima, baš kao i popularna “zebra” na ulici, i životinja zebra jako dobro zna kome, odnosno čemu treba dati prednost u određenoj situaciji.

Pojava zebre u snovima najčešće simbolizuje naš karakter, dve suprotstavljene krajnosti u nama koje se nesvesno bore za dominaciju. U tom smislu, ovakav san nosi upozorenje da je kucnuo čas da se opredelimo za jednu stranu, da zauzmemo stav. O čemu god se radilo, od nas se zahteva jasna odluka! Zebra takođe ukazuje da je vreme da postanemo originalniji i zanimljiviji, da se ne plašimo neuspeha ali ni nečije pomoći, jer samo tako možemo dostići mir, ispunjenost i harmoniju u svakodnevnom životu.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203