Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Žaba – značenje i verovanja

Žaba - značenje i verovanjaŽaba kao simbol označava životne cikluse. Do pune zrelosti žaba prolazi kroz tri stadijuma: jaje, punoglavac i potpuno razvijeni vodozemac, pa nas stoga asocira na mnnoge cikluse promena i “ponovnih rađanja” u našim životima. Kako je povezana sa vodom smatra se i simbolom pročišćenja, a zbog činjenice da prilikom svakog leganja ona polaže ogroman broj jajašaca vekovima je predstavljala i simbol plodnosti i obilja. Tako je u starom Egitpu boginja rađanja Heket imala je glavu žabe, a Rimljani su svoju boginju ljubavi Veneru često predstavljali sa žabom.

U keltskoj kulturi se žaba smatrala gospodarom Zemlje i zbog njene povezanosti sa vodom su verovali da ona predstavlja sile izlečenja.

U zapadnjačkoj kulturi su žabu više povezivali sa vaskrsenjem i duhovnim uzdizanjem, pa tako u hrišćanskoj kulturi se često nalaze umetnička dela na kojima žaba predstavlja vaskrsenje i sveto trojstvo.

Kinezi žabu smatraju simbolom sreće i ona predstavlja Yin energiju. Feng Shui savetuje da se slika žabe postavi u istočni prozor kuće kako bi se pospešilo rađanje i sreća u porodici. U Japanu se također smatra simbolom sreće i obezbeđuje sreću i sigurnost na dugim putovanjima, na kojima su se nosile slike žabe ili figurice, kako bi se obezbedio siguran povratak kući. Male amajlijice u obliku žabe su također nošene u novčaniku, kako vlasnik ne bi gubio novac.

U nekim Azijskim kulturama se smatra da je energija žabe veza između sveta živih i sveta mrtvih, pa tako postoji običaj da se žaba od žada stavi u pokojnikova usta kako bi obezbedila siguran prelaz njegovoj duši u svet mrtvih.

Američki indijanci su verovali da žabe donose kišu i često su je prizivali kako bi kontrolisali vremenske prilike.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203