Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Venera

Planeta Venera Simbol

Venera, poznata kao rimska boginja ljubavi i lepote, definitivno je najlepša boginja antičkih mitova. Prema Homeru ona je kći Zevsa i Dione, a ukoliko je verovati Hesiodu – Venera je rodjena iz morske pene. U staroj Grčkoj je povezivana sa Afroditom, koja je zahvaljujući svojoj neizmernoj lepoti postala jedna od najmoćnijih boginja kojoj gotovo niko nije mogao odoleti.

Ova vladarka ljubavi, lepote i sklada je simbolično predstavljena kombinacijom kruga i krsta, što savršeno oslikava vezu spiritualnog i materijalnog. Drugim rečima, njen simbol nas podseća da Duh dominira nad materijom, i da je ljubav ta koja može nadjačati sve materijalne impulse. Upravo kroz ovu planetu sve gore pomenuto, što često poistovećujemo sa harmonijom, uživanjem, dobrotom i jednim univerzalnim principom ljubavi, može naći svoj put u materiju.

Ne čudi, dakle, što i astrologija Veneri pripisuje upravo te osobine, a na osnovu njene postavke u horoskopu saznajemo koliko je neko blagosloven za ljubav, radost, lepotu i uživanje. Ona je sve ono što nas inspiriše, ono što volimo i što nas čini srećnim, kao i ljubav i usmerenost ka nekoj osobi. Zahvaljujući Veneri možemo videti koliko smo zapravo voljeni, a ona nam daruje i osećaj za kreiranje lepih odnosa sa našom okolinom. Dalje, Venera simbolizuje mlade devojke, umetnost u najširem smislu, luksuz, lepe i vredne stvari, imovinu, pa i brak. Pod njenom vladavinom su svi frizeri, juveliri, modni kreatori, igrači, ali i svi ukrasi svakodnevnice poput kozmetike, cveća, nakita i slatkiša.

Dan u nedelji koji korespondira sa Venerom je Petak, u astrologiji ova planeta vlada znakom Bika i znakom Vage, a od materijala koji se mogu naći u prirodi povezujemo je sa biserima, safirom i bakrom. Zelena i roze boja, kao i sve svetle (takozvane vazdušaste) spadaju pod njenu nadležnost, a kada govorimo o biljkama, Venera vlada svim slasnim i sočnim plodovima kao što su jabuke, trešnje, šljive, kajsije, breskve, jagode i slično. Životinje posvećene Veneri su fazan, paun, golub, vrabac.

Anđeo koji se vezuje za ovu zavodljivu planetu je anđeo Anael (Haniel), poznatiji kao anđeo zlatne svetlosti, romantične ljubavi i strasti.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203