Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Vegvisir ili Runski kompas i njegovo značenje

VegvisirVegvisir, poznatiji i kao runski kompas, jedan je od najpopularnijih islandskih simbola zaštite, originalno namenjen svima onima koji ne uspevaju da nađu put do kuće po lošem vremenu. Smatralo se da osoba koja ga nosi nikada neće zalutati, te da će uvek bezbedno stići na planirano odredište bez obzira na sve okolnosti i prepreke koje je na tom putu budu pratile. Ipak, valja imati na umu da je Vegvisir mnogo više od običnog kompasa ili puke navigacije – on zapravo pomaže da se pronađe pravi put i u situacijama kada se taj put čak i ne nazire, odnosno kada “puta nema”.

Drugim rečima, Vegvisir se slobodno može posmatrati i kao svojevrstan spiritualni vodič koji će vam pomoći da lakše saberete svoje misli i dela, postignete savršen balans najpre unutar sebe a zatim da razvijete harmonične odnose i sa svojom okolinom. Sve to, naravno, u cilju pronalaženja onog pravog, odnosno ispravnog puta koji ćete, uz punu podršku ovog znaka, biti u stanju da aktivirate posebno u momentima kada osetite da se nalazite u bezizlaznoj situaciji.

Smatra se da Vegvisir u sebi objedinjuje osam različitih štapova (znakova odnosno runa) koji, ujedinjeni, šalju jednu od najmoćnijih poruka zaštite. Mnogi su pokušali da dešifruju ove štapiće i da im dodele izdvojeno, individualno značenje, iako to nije od presudnog značaja za finalni simbol. Sve dok je Vegvisir napisan, odnosno iscrtan u originalu – njegova snaga ostaje nepromenjena.

Ipak, ono što je evidentno jeste da samu osnovu simbola čini modifikovana runa Algiz (Elhaz) koja označava zaštitu, dok se od ostalih markantnih znakova posebno izdvaja i runa Thurisaz (Thurs) koja ovaj simbol dovodi u direktnu vezu sa nordijskim bogom groma i munje Thorom i njegovim moćnim čekićem. Preostale dve rune koje se mogu prepoznati u simbolu su Gebo (poznatija i kao runa velikodušnosti) i Mannaz (takozvana runa čovečnosti i humanosti).

Iz svega navedenog lako je zaključiti zašto je Vegvisir tako moćan simbol, posebno popularan kod tattoo majstora (islandska pevačica Bjork je verovatno najbolji promoter njegovog moćnog dejstva). Ukoliko baš i niste ljubitelj tetovaža, postarajte se da njegova zaštitna svojstva na neki drugi način privučete u svoj svakodnevni život – talismani, nakit ili slika sa ovim znakom svakako mogu biti od pomoći. Dajte šansu Vegvisiru da bude vaša svetlost i u najmračnijem tunelu, nećete se pokajati!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203