Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Uran

simbol planeta uranUran, poznatiji i kao bog neba, odnosno samo nebo u grčkoj mitologiji, prvi je vladar sveta posle prvobitnog haosa. Tradicija nas uči da je Uran sin zemlje Geje, kojom se i oženio kada je zavladao svetom i sa kojom je imao dvanaestoro dece, odnosno Titana. Rimljani ga, s druge strane, poistovećuju sa bogom Celusom, sinom boginje večne svetlosti Etere, i ocem bogova Vulkana, Merkura, Saturna i Venere.

Astrološki posmatrano, Uran predstavlja početak i prvi je u nizu takozvanih transcendentnih planeta. On je simbol sadašnjosti, odnosno – sa Uranom je sve odmah, sad, i ovde! Simbolički je prikazan krstom materije koji se nalazi u istoj ravni sa dva polukruga, što nam signalizira da je Duša vezana za materiju, ali da upravo kroz stvaralačku snagu uma možemo uzdići svoj Duh na viši nivo.

Zato se Uran u astrologiji dovodi u vezu sa svim novim i modernim stvarima, rizicima, eksperimentima, raznim otkrićima. On je simbol originalnosti, genijalnosti, zaštitnik je svih onih koji svojim izgledom i ponašanjem odstupaju od nekih ustanovljenih granica. Možemo ih nazivati čudacima ili ekscentricima, ali Uranova deca će svakako ostati zapamćena kao reformatori na svim poljima ljudskog života.

Dalje, Uran simbolizira svako rušenje starog i stvaranje novog, to su i svi munjeviti pokreti, svi iznenadni događaji, udari groma, zračenja, talasi, eksplozije, kao i svi radikalni politički i socijalni pokreti, štrajkovi, pobune, želja za otcepljenjem i slično. Dovodi se u vezu sa ljudima koji se bave nesvakidašnjim zanimanjima, a zadužen je i za poštovaoce psihologije, metafizike i okultizma.

Od minerala, Uranu se pripisuju ametist, ćilibar, laki metali ali i sve radioaktivne supstance, dok su mu omiljene boje tamno plava, lila i ljubičasta. Biljke koje korespondiraju sa ovom planetom su jasika, sočivo, rododendron, gavez i rotkva, a kada su životinje u pitanju, povezujemo ga sa svim egzotičnim pticama, kao i jeguljom, antilopom i divokozom.

Arhanđeo Uriel, poznatiji kao Božji Oganj, je od davnina dovođen u vezu sa ovom buntovnom planetom. Obraćamo mu se kada nam je neophodna promena, sa sobom nosi neočekivano i uči nas snazi magnetizma, te pomaže da pronađemo slobodu od mentalnih i emocionalnih lanaca.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203