Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Trougao Simbolika

Simbolika trouglaTrougao je najprostiji geometrijski oblik i jedan od prvih teoloških simbola. Ovaj simbol poziva na stabilnost, on je izraz intelektualnog i duhovnog reda, oličenje je kreativnosti, harmonije, uspinjanja, prosvetljenja i kulminacije. Odiše energijom broja tri, a kako trojka dolazi odmah nakon jedinice (koja se dovodi u vezu sa silom, odnosno akcijom), i dvojke (koja predstavlja otvaranje i saradnju sa okolinom), tako se s punim pravom može reći da je u njoj sadržano seme istinske mudrosti i višeg znanja. Za razliku od kvadrata (koji, kako god da se okrene, zadržava svoje esencijalno značenje) i kruga (koji, posmatran sa koje god strane, i dalje ostaje krug), trougao u sebi nosi dvojako značenje. Dovoljno misteriozno za početak, zar ne?

Već smo pomenuli da je jedno od osnovnih značenja trougla stabilnost. Ipak, ne dajte se zavarati – trougao ima moć da simbolizuje konflikt, gotovo u istoj meri u kojoj može da ukaže na postojanje one prikrivene ali nepokolebljive snage. Okrenut nagore, trougao dobija solarno značenje, odnosno značenje života, vatre, toplote, te postaje oličenje muškog principa. Nasuprot tome, trouglu okrenutom nadole pripisuje se lunarno značenje, ženski princip, označava svet prirode, telo i takozvanu “veliku majku”. Daljom kombinacijom ovog geometrijskog oblika možemo dobiti i isprepletana tri trougla, koja predstavljaju neraskidivo jedinstvo svete Trojice. Zatim, još jedan dobro poznat simbol je i šestokraka zvezda (poznatija i kao Solomonov Pečat) koja je sačinjena od dva jednakostranična ukrštena trougla i koja u sebi nosi takozvano jedinstvo suprotnosti. Podsetimo, ona sadrži četiri osnovna elementa (trougao sa vrhom nagore je vatra, trougao sa vrhom nadole je voda, trougao vatre okrnjen osnovicom vode označava element vazduha, dok trougao vode okrnjen osnovicom vatre označava element zemlje). Ovome dodajemo i osnovno alhemijsko značenje dva trougla koji simbolišu esenciju i supstancu, formu i materiju, duh i dušu.

Iz svega navedenog, lako je zaključiti da trougao nikako ne može biti statičan. Naprotiv, on je slika dinamike, pokreta, izbora, akcije. Zapravo, najpravilnije bi bilo reći da je trougao neko ko pozicionira, odnosno usmerava. Uostalom, i sada dok čitate ovaj tekst, na vašem ekranu stoji jedan mali trougao koji vam “diktira” pravac (levo, desno, gore, dole, nebitno, važno je da se energija pokreće!) Trougao vas poziva da istražite dublje aspekte svoje ličnosti, da se zapitate šta je to što tražite od života, gde se kriju vaši najveći potencijali (gde možete kulminirati, dati najbolje od sebe) i samim tim – kako postati bolji, efikasniji, ispunjeniji. Istovremeno, trougao je i simbol moći, jer ukazuje na dve suprotne stvari koje se savršeno stapaju u nešto novo, treće, što u sebi nosi nasledne osobine tih suprotnosti. To su i tri sloja: fizički, mentalni i astralni, a onaj koji uspe da sve ove pojmove objedini i “ovlada njima” je svakako osoba koja poseduje znanje, a samim tim i moć.

Pojava trougla u snovima je najčešće znak da se nalazite pred nekim izborom koji vam može omogućiti uspeh ali – samo ukoliko uspete da pomirite dve potpuno različite struje koje su trenutno aktuelne u vašem životu. Bilo da se radi o nekoj odluci u profesionalnom smislu, ili da se nalazite u čuvenom “ljubavnom trouglu”, ovaj simbol vas opominje da je vreme da se pozovete ili na svoje znanje (iskustvo), ili da jednostavno potražite savet od neke mudrije, pametnije osobe koja vas može pravilno usmeriti. Na kraju krajeva, ukoliko ništa od pomenutog ne daje konkretne rezultate, trougao vas može prosvetliti i naučiti da u kritičnim situacijama imate malo više vere. U sebe, za početak!

Foto: © Zorba the Geek and licensed for reuse under this Creative Commons Licence

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203