Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Triskelion – simbolika

keltski simboli - triskelionZa Triskelion slobodno možemo reći da je jedan od najlepših i najčešće korišćenih simbola keltske tradicije. Već na prvi pogled dobijamo sliku kruga koji kao da poseduje tri noge (spirale) od kojih svaka “traži” svoju stranu, svoj sopstveni pravac razvoja, a ipak ostaje čvrsto vezana za svoje sedište. Sve u vezi ovog znaka čoveka prosto poziva na rast, razvijanje, bujanje, zar ne?

Reklo bi se da upravo u konstatnoj akciji, kretanju i takmičenju leži tajna uspeha. Uostalom, broj tri je i u numerologiji sinonim za plodnost, širenje i ekspanziju, dok se astrološki vezuje za planetu Jupiter koja i sama simboliše rast na svim poljima. Najosnovnije značenje ovog broja je svakako u vezi sa svetim trojstvom, i simboliše jedinstvo Oca, Sina i Svetoga Duha. Zato i ne čudi što se često može čuti da je trojka zapravo nebeski broj koji u sebi objedinjuje osnovne principe duhovnog razvoja – Veru, Ljubav i Nadu; ali predstavlja i spoj čovekove volje, nagona i uma koji našu dušu približava spoznaji.

Ovoj listi dodajmo još i početak, sredinu i kraj, kao najpouzdanije tačke u okviru kojih svako živo biće može da se razvija, ali i stvaranje (kreaciju), čuvanje (prezervaciju) i rušenje (destrukciju) kao direktan način izražavanja tog razvoja. Drugim rečima, broj tri je simbol intelektualnog i duhovnog reda, sveukupnosti i dovršenosti, tačka u kojoj se stapaju prošlost, sadašnjost i budućnost.

Sada, kada znamo značenje broja koji ulazi u naziv Triskeliona, lako je izvući dalju simboliku ove takozvane Spirale Života. Tri spirale, tri puta, tri slobodna kraja koja se vraćaju u svoje središte su jasna veza sa težnjom da se postigne savršena ravnoteža i harmonija, i na neki način oda priznanje neprekidnom kretanju toka života. Zanimljivo je dodati da se Triskelionu pripisuju kako solarno tako i lunarno značenje, pa se u njemu prepliću i muški i ženski princip: kreacija iza koje se krije plodnost, akcija koju podstiče intuicija, obnova kojom gospodari skrivena želja.

Koje god tumačenje smatrali odgovarajućim, Triskelion vam svakako može pomoći ukoliko se trenutno nalazite na prekretnici koja od vas zahteva jasnu i nedvosmislenu akciju. Dovoljno je samo izabrati pravi put, i ne zaboraviti svoje korene. U tom smislu Triskelion je najperfektniji simbol nadogradnje već postojećeg, u njegovim spiralama vidimo otvorenost za nove ideje ali i odbacivanje svih potencijalnih predrasuda.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203