Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Tigar – simbolika

tigar - simbolika i verovanjaTigar je svakako jedna od najlepših životinja na svetu, obdarena izuzetnom brzinom, snagom, energijom ali i okrutnošću. Često se može čuti da je tigar najjača mačka na svetu, pa ne čudi što je od davnina uzimana za simbol moći i prosperiteta. Ovo posebno važi za Kinesku kulturu, koja tigru dodeljuje titulu kralja svih životinja. Slobodno se, dakle, može reći da je tigar za Kineze ono što je lav ostatku sveta.

A kako i ne bi, kada se u kineskoj tradiciji tigar poistovećuje sa lepotom i harmonijom, i kada upravo on simbolizira životinju koja spaja suprotnosti, te daje akciju koja služi da se u životu povuku ne samo pravi potezi, već i napreduje na duhovnom planu. U kineskom folkloru nalazimo i verovanja da tigrovi ubijaju loše, a štite dobre ljude, dok je jedan od najomiljenijih talismana upravo Tigrova Šapa (odnosno Tigrove Kandže) za koji se veruje da otklanja strah i daje vlasniku osobine ove snažne životinje.

Osim (verovatno najpopularnijeg) Belog tigra, koji je čuvar Jeseni i vezuje se za metal, u kineskoj tradiciji nailazimo i na Crnog tigra (čuvar Zime, upravlja Vodenim elementom), Plavog (čuvar Proleća i vladar Zemljanog elementa), Crvenog (čuvar Leta i vladar Vatrenog elementa) i Žutog (vrhovni vladar svih gore navedenih tigrova, koji u sebi nosi simboliku Sunca). Ne smemo zaboraviti ni kineski zodijak, gde je tigru dodeljen treći znak. Čini se da pripadnicima ovog znaka tigar daruje najbolje od svojih generalnih osobina: ponos, snažnu volju, strastvenost, dominantnost i gotovo magijsku moć privlačnosti.

Tigar ne zauzima neko posebno mesto u ostalim kulturama, ali pomenimo ipak da ga Jevreji smatraju sumbolom vrednosti, Rimljani ga vezuju za boga Bahusa, Egipćani za Ozirisa, a stari Grci za Dionisa, boga vina i dobrog raspoloženja. Šamani ga, s druge strane, smatraju simbolom nadprirodne moći i vezuju za duhove šume, dok je u japanskoj kulturi tigar povezan sa ratnim herojima.

Dodajmo na kraju da svi narodi Dalekog istoka koriste kao amajlije tigrove zube, šape i kandže. Upravo oni simbolizuju mušku snagu i dugovečnost, ali su i zaštitnici kockara, čuvari grobova, i imaju sposobnost da oteraju zle duhove. Ukoliko vas u snu poseti tigar – pripremite se na okršaj sa neprijateljima. Protivnika ima puno, a vama će biti potrebna tigrova hrabrost, velika energija i malo lukavstva da ih pobedite.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203