Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Svefnthorn – Trn sna – Simbolika

SvefnthornEvo jednog nordijskog simbola koji bi mogao da zanima sve one koji pate od insomnije. Svefnthorn, poznatiji i kao “trn sna”, je talisman za koji se slobodno može reći da je moćan saveznik u borbi protiv nesanice. On ne samo da obećava dobar i lak san osobi koja ga nosi, već se stara i da imate ugodne snove, da se manje budite tokom noći, i da se ujutru probudite naspavani i odmorni. Zvuči gotovo kao reklama za najbolji dušek, zar ne?

Šalu na stranu, Svefnthorn zaista predstavlja moćan simbol koji se, već na prvi pogled, svojim izgledom izdvaja od svih ranije pomenutih simbola. Čini se da on ne poseduje jasno definisanu formu – njegove “strelice” nas na trenutak mogu podsetiti na runu Uruz, ali isto tako mogu ukazati i na kombinaciju runa Isaz i Ingwaz. Slična misterija je vezana i za korišćenje Svefnthorn-a: neki smatraju da je ovaj simbol delotvoran samo ukoliko osoba zna za njega (nosi ga u vidu talismana, meditira nad njim ili ga drži ispod jastuka), dok drugi tvrde da se njegova snaga može usmeriti i na druge osobe. Rezultat bi, kaže tradicija, u oba slučaja trebao biti isti: ko god dođe u dodir sa ovim simbolom može da računa na dubok san iz koga bi se prilično teško razbudio. Neki izvori dodaju da se efekat buđenja postiže tek kada se od snevača “izmaknu” Svefnthorn-ovi šiljci, odnosno strelice.

Zanimljivo je dodati da se trn sna pominje u mnogim nordijskim legendama, pričama, ili bolje reći – sagama. Tako nas “Volsungska saga” uči da je bog Odin koristeći upravo Svefnthorn uspavao jednu od najmoćnijih i najprkosnijih ženskih ratnica Brunhildu. I u Pol Andersonovoj “Sagi kralja Hrolf Krakija” nailazimo na Kraljicu Olof koja je ubola Kralja Helgija Svefnthorn-om kako bi lakše nasamarila njega i njegove ljude. Dejstvo “trna sna” u ovom slučaju nije dugo potrajalo. Na kraju pomenimo i jednu prilično zabavnu Vikinšku romansu pod nazivom “Gongu-Hrolf’s Saga”, gde se susrećemo sa lukavim mladićem Vilhjalmom koji je (takođe služeči se trikom) svog gazdu uboo magičnim trnom. Gazda je spavao dubokim snom sve dok njegov konj sledećeg jutra sasvim slučajno nije izvadio trn iz njegove glave, što potvrđuje tvrdnju da je dejstvo Svefnthorn-a mnogo jače ukoliko postoji realan (fizički) kontakt.

Naša preporuka je da Svefnthorn izradite sami za sebe, ili da ga u formi talismana nosite oko vrata u momentima kada se osećate iscrpljeno i umorno a ipak ne možete da se uspavate. Možete ga i iscrtati na parčetu papira i držati ispod jastuka ili kraj kreveta, a idealno bi bilo da par noći zaredom meditirate nad ovim simbolom kako bi njegov efekat bio još bolji.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203