Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Sunce – Majanski Simbol

Ahau Majanski simbol sunca-mayan-sun-symbol-75pxMajanski simbol Sunca, Ahau (Kinich Ahau) je tradicionalo korišćen kako bi se označilo svitanje, uzdizanje, jasnoća uma i svesnost. Sunce je kreator, označava doba produktivnosti i akcije, a ukoliko se dovoljno snažno fokusiramo na ovaj simbol – olakšaćemo proces prosvetljenja i stići do dragocenih saznanja koja nam mogu olakšati svakodnevnicu. Maje su duboko poštovale ovog boga i u njemu videle sliku velikog učitelja koji na svakom koraku deli lekcije koje čoveku omogućavaju ne samo da preživi, već i da istovremeno procveta i “zablista” na onom nematerijalnom, duhovnom nivou.

Ovakav respekt prema Suncu je jasan ukoliko imamo u vidu da je ova drevna civilizacija direktno zavisila od poljoprivrede – farmeri su često morali da putuju u obližnja mesta kako bi se informisali kada je najbolji period za žetvu a ove posete su neretko uključivale i neku vrstu “privatnih” rituala posvećenih samom bogu. Naime, Kinich Ahau je bio vrhovni bog grada Itzamal-a, a predanje kaže da je on posećivao grad svakog dana tačno u podne, ostajao tu sve do mraka i gostio se plodovima koje su farmeri donosili njemu u čast!

Ahau je, dakle, imao vlast nad danom. Zapravo samo ime Ah K’in u prevodu znači “onaj koji se brine o danima”. Samim tim dan je za Maje predstavljao isto što i Sunce. Najčešće je predstavljan kao stariji čovek sa orlovskim nosem i krupnim, sjajnim očima, što je direktna asocijacija na jasnoću uma (karakteristike Orla) i svetlost koju on, kao čovekov najmudriji mentor, unosi u ljudske živote. Takođe, verovalo se da poseduje moć da se svake noći pretvara u Jaguara kako bi posetio Xibalba-u (podzemni svet) pa su ga zato Maje često povezivale i sa svojim vladarima i ratnicima.

Dakle, za Sunce se slobodno može reći da, s jedne strane, predstavlja sliku prosvetljenja, iluminacije, filozofije i mudrosti, a s druge – daruje toplotu, samim tim i život. Takođe je poznat pod imenom “God G.” što u prevodu znači Zlatna Ptica. Kako je reč o izuzetno aktivnom, moćnom i nadasve pozitovnom simbolu, slobodno ga možete koristiti u momentima kada osetite da vam ponestaje kreativnosti, ili kada smatrate da je pravo vreme da i vi “zablistate”. Sunce vam u tome svakako može pomoći – ne samo da će oplemeniti vašu dušu, već će se postarati da jasnije vidite put do uspeha.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203