Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Solomonov pentagram

Solomonov pentagramKralj Solomon, treći kralj Izraela ujedno poznat i kao graditelj čuvenog Jerusalimskog hrama, jedna je od najmarkantnijih istorijskih ličnosti. Poznat po svojoj učenosti, mudrosti, ali i bogatstvu, Solomon je s punim pravom postao glavni akter mnogih legendi koje su oduvek privlačile pažnju ljudi širom sveta, a posebno ezoterista. Kako i ne bi, kada je upravo kralj Solomon važio za jednog od najvećih majstora kabale!

Priču o ovom nesvakidašnjem kralju počinjemo jednim od najkorišćenijih simbola vezanim za njegovo ime – Solomonovim pentagramom. Bilo da se radi o okultnim ili pak religijskim društvima, pentagram je oduvek smatran znakom savršenstva i služio je kao moćna odbrana od zlih duhova. Njegov naziv potiče od grčkih reči “pente” (broj pet) i “graphein” (pisati), pa se samim tim pentagramom može nazvati svaka geometrijska figura sastavljena od pet simetričnih linija. Ipak, prva asocijacija na ovaj simbol je petokraka zvezda koja se može nacrtati u samo jednom potezu. Iako na prvi pogled sve u vezi pentagrama odiše jednostavnošću, ovo je jedan od najneshvaćenijih simbola koji za mnoge predstavlja simbol nečastivih, demonskih sila. Zašto je to tako?

Odgovor na ovo pitanje leži u samoj postavci (prikazu) pentagrama. Kada je jedan njegov krak (odnosno glava pentagrama) uperen nagore dobijamo simbol prirode i takozvanog “savršenog čoveka” koji stoji nogama na zemlji, ruke su mu u vazduhu a glava je okrenuta ka nebu. Na taj način se prenosi jasna poruka odnosno koncept svemoći, sveznanja i pobede nad inferiornim, ovozemaljskim silama. Samim tim, predstavlja odličnog provodnika pozitivne energije koji se uspešno bori protiv univerzalnog Zla, uspostavlja red i ima moć da rasteruje pomenute demonske sile. U suprotnoj postavci (dva kraka okrenuta nagore) on postaje simbol Satane, simbol demona, haosa, nereda, ludila, u njemu tada vidimo strujanje najnegativnije energije koja samim tim ima moć da privlači i najmračnije sile.

Solomonov Pentagram ne treba poistovećivati sa Solomonovim Pečatom, iako se danas mnoga tumačenja ovih simbola prepliću i nadopunjuju. Kada govorimo o uobičajenoj formi Solomonovog Pentagrama, važno je voditi računa da se lik pravi u Suncu ili Mesecu, i da materijal korišćen u tu svrhu korespondira sa Suncem (zlato) ili Mesecom (srebro). Nosi se na grudima, pa se samim tim ostavlja dovoljno prostora na drugoj strani za Pečat traženog Duha koji služi za direktnu odbranu od opasnosti i kojim se istovremeno zapoveda Dusima. Takođe, bitno je voditi računa i o bojama koje se koriste u njegovoj izradi. Sam pentagram, krug oko njega kao i imena (simboli odnosno sigili) ispisuju se crnom bojom. Reč “Tetragrammaton” ispisuje se crvenim slovima dok se “Soluzen”, smešten u samom centru pentagrama ispisuje zelenom bojom. Za reči smeštene u kracima pentagrama: “Abdia”, “Ballaton”, “Halliza”, “Halliy” i “Bellony” koristi se plava boja.

Evo i njihovih značenja:
ABDIA – Spajam se sa tobom u tajni, o Duše!
BALLATON (ili BELLATOR) – Izađi i progovori glasno na mom maternjem jeziku.
BELLONY – Pokaži mi svoje znanje i blago koje znaš i čuvaš, i uruči mi ga mirno.
HALLIY – Odgovori mi na sva pitanja koja bih ti ikad mogao postaviti, bez ikakve greške.
HALIZZA – Prikaži se u obliku božanskog savršenstva.
SOLUZEN – Otvori mi tajna vrata i otkrij mi moju svrhu!

Kao što i sami možete zaključiti, Pentagram se zaista smatra ključem koji otvara riznice najčuvanijih i najskrivenijih znanja i tajni. Kada se upotrebljava u dobre svrhe, njime podstičemo ono najbolje i najpozitivnije u nama, stapamo se sa prirodom, i ako ništa drugo – bar smo jedan korak bliži savršenstvu kosmosa. On nas poziva da krenemo u revoluciju svesti kojom ćemo pospešiti ne samo naše fizičko zdravlje već i nesmetano nastaviti svoj unutrašnji razvoj. Iako vam prva asocijacija na ovaj magičan simbol mogu biti veštice, crna magija, masoni, ili holivudski filmovi gde serijske ubice iza sebe ostavljaju poruku ispisanu unutar pentagrama – istina je da on predstavlja suprotnost upravo tom klišeu! Pentagram je moćan simbol zaštite, sreće, zdravlja i balansa, i upravo u njemu vidimo najidealniji spoj pet elemenata, sa posebnim akcentom na element Duha.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203