Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Slon – simbolika

simbolizam životinja: slonSlon, životinja koju ljudi najčešće vezuju za dobro pamćenje i jake porodične veze, ili ipak mnogo više od toga? Nadaleko poznat kao izuzetno požrtvovana i osećajna vrsta, slon je od davnina smatran i simbolom dobrog zdravlja, dugovečnosti, strpljenja i pouzdanosti. Uostalom, čak i sama reč “oslonac” u sebi nosi ime ove veličanstvene životinje.

U mnogim kulturama slon zauzima počasno mesto, posebno u Indiji gde se smatra svetom životinjom. Zapravo, slobodno se može reći da je slon Indijcima ne samo provereno prevozno sredstvo, već i neka vrsta nacionalnog blaga. On je istovremeno i najtraženiji suvenir i talisman za sreću, zdravlje, prosperitet, dobar ugled, ali i veza sa verovatno najpopularnijim bogom u Indiji – Ganešom. Poznatiji i kao bog koji ruši prepreke, Ganeša ima telo čoveka a glavu slona, gde glava (surla) predstavlja simbol superiorne inteligencije.

I u Kini je slon jedan od popularnijih simbola. Dovodi se u vezu sa snagom, poštenjem, slavom, a bliske su mu i sve odlike plemenitog vođe: mudrost, hrabrost, visoka moralnost. U kineskoj umetnosti često nailazimo na slona okruženog malom decom, pa je otuda jasna i njegova uloga u Feng Šui-u. Naime, smatra se da postavljanje para slonova sa spuštenim surlama ispred spavaće sobe garantuje srećno i zdravo potomstvo.

Pomenimo još i takozvanog belog slona, koji je znak izvanredne sreće i dovodi se u direktnu vezu sa budizmom gde je slon jedan od osam svetih životinja. I prema hinduističkoj mitologiji svet leži na leđima slona koji stoji na kornjači, dok u hrišćanstvu predstavlja simbol čednosti, strpljivosti i blage naravi.

Posmatrano sa aspekta psihologije, slon se osim svega već navedenog uzima i kao simbol za smirenost, pasivnost, povučenost, pa čak i stidljivost. Njegova pojava u snovima nam često signalizira da trebamo jasno pokazati svoj stav i uhvatiti se u koštac sa nekim problemom. Isto tako, u zavisnosti od detalja sna, slon može značiti i da je vreme zastanemo, analiziramo postupke iz prošlosti i naučimo se strpljivosti.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203