Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Slepi miš – Majanski simbol

Šišmiš Majanski simbolSlepi miš je još jedan u nizu moćnih Majanskih simbola koji se tradicionalno povezuje sa podzemnim svetom, ali i zaštitom od neprijatelja. Kao i većina ranije pomenutih simbola, i slepi miš se često pogrešno tumači samo kao vesnik smrti, jer njegova snaga zapravo leži u činjenici da je smrt zapravo sinonim za odbacivanje nekih starih, duboko ukorenjenih obrazaca ponašanja, a sve u cilju privlačenja novih okolnosti, novih ljudi, novih situacija koje, ma koliko neizvesne, u potpunosti mogu transformisati naš život.

U bogatoj tradiciji naroda Maja, slepi miš je bio poznat pod nazivom Camazotz (ili jednostavno zotz) i bio je povezan sa božanstvom koje je imalo zadatak da testira ljudske duše pomoću ogromnog mača. Odatle i potiče ona negativna strana priče o ovom stvorenju koja nosi simboliku tame, nasilja i žrtvovanja. Ali, ovo nije bilo od presudne važnosti za Maje. Uostalom, slepi miš je imao svoje carstvo – Xibalbu, koju slobodno možemo poistovetiti sa našom verzijom pakla. Od njega se, dakle, i očekivalo da bude nemilosrdan. Uostalom, ne treba zaboraviti da je upravo slepi miš imao moć da uništi neprijatelje i da čuva ljude od zla.

Čak i čuvena sveta knjiga Maja, Popol Vuh, koja sadrži priče i dnevne mitove o stvaranju neba, zemlje i čoveka, pominje “čudovišta” u obliku slepih miševa koje su, tokom suđenja u podzemnom svetu, pronašli herojski blizanci Hunahpu i Xbalanque. Naime, nakon što je njihov otac nastradao u igri protiv vladara podzemnog sveta, blizanci su odlučili da pobegnu iz podzemlja tako što su se sakrili u svojim duvaljkama, čekajući svitanje dana. Međutim, kako je podzemno carstvo mesto gde su slepi miševi na svom terenu, blizanci se uskoro sreću sa pomenutim “čudovištima”, a Hanahpu pritom čini grešku koja će ga (u bukvalnom smislu te reči!) koštati života – izviruje iz duvaljke, što je delovalo kao poziv za odrubljivanje glave od strane Camazotza lično! Očajan, Xbalanque poziva u pomoć sve šumske životinje da mu donesu hranu i pomognu da preživi. Tako se pred blizancem uskoro nađe i tikva, a on se doseti da je izrezbari i od nje napravi novu glavu za svog brata! Verovali ili ne, ovaj potez je urodio plodom, braća uspevaju da nađu put iz podzemlja i da pritom pobede ne samo Camazotza već i sve druge gospodare tog mračnog sveta!

Iz svega navedenog lako je zaključiti da je slepi miš moćan simbol koji poziva da preispitamo svoje ciljeve, zavirimo u one najmračnije ulice našeg Unutrašnjeg ali i svega onoga što nas okružuje, poradimo na svojim egoističnim stavovima i transformišemo se u osobu koja je u svakom momentu apsolutno svesna svog postojanja. Ovo svakako nije lak posao, ali promena koja može uslediti bi trebala biti dovoljna motivacija svakom od nas, zar ne?

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203