Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika Zlog Oka (Turskog Oka)

tursko oko - zlo oko - nazarOči su rečitije od usana, one su glas srca i u njima se oslikava naša duša. Kako se onda za neko oko može reći da je zlo? Može, ali samo ukoliko se radi o popularnom talismanu izrađenom od plavog stakla, koji je posebno na ceni u Turskoj i Grčkoj. Poznatiji i kao “tursko oko” ili “nazar”, ovaj suvenir se smatra moćnim sredstvom zaštite od uroka, ali i zlih pogleda, odnosno očiju punih mržnje i zavisti.

Ruku na srce, ovakvo verovanje nije vezano samo za Tursku. Naprotiv, smatra se da legenda potiče još iz perioda starog Egipta i Mesopotamije, pa ne čudi što se ovaj simbol može naći u mnogim domovima širom Sirije, Irana, Libana, Iraka, Avganistana i Azerbejdžana. Takođe, suveniri poznati po svojim koncentričnim krugovima ne moraju biti samo plavi, već se mogu naći primerci u beloj, crnoj ili zlatnoj boji. Značenje, naravno, ostaje nepromenjeno o kojoj god boji da se radi – zlo oko donosi sreću, postavlja se blizu kućnih vrata (kako bi “odmerilo” svakog posetioca), a majke širom Mediterana ga obavezno stavljaju pored bebinog kreveca kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih i potencijalno opasnih pogleda. Čest je detalj i u kancelarijama, kolima, na farmama – jednom rečju, svuda gde postoji “opasnost” da se neko previše “zagleda” u vašu imovinu!

Ipak, najzanimljiviji primerci Nazara se mogu naći upravo u Turskoj. Osim najučestalijih amajlija koje se izrađuju od ručno pravljenog stakla, mogu se naći i čitave kolekcije nakita ali i odeća sa ovim simbolom. Zanimljivo je dodati da je Nazar takođe zaštitni znak privatne turske avio-kompanije Fly Air. Bilo da letite ili stojite čvrsto na zemlji, malo zaštite nije na odmet! A ako je verovati Turcima, dobro je na vreme zaštiti se upravo od onih lepih i upečatljivih očiju, posebno ukoliko su one pritom i plave boje. Da, verovali ili ne, Turci su vrlo sumnjičavi prema plavookim ljudima! Koliko god plave oči delovale nežno ili atraktivno, one su istovremeno nosioci negativnih emocija koje mogu lako poslati na vašu adresu. I to naravno u vidu nesreće ili prokletstva, posebno ukoliko i sama osoba gaji neku vrstu ljubomore i pohlepe u svojoj duši. Slično mišljenje vlada i kada su komplimenti, preterane pohvale i lepe reči u pitanju – čak se i u njima po pravilu krije bar minimalna doza zavisti!

Dakle, grubo rečeno – veruje se da ovakve oči imaju moć da vam naude, pa stoga morate biti dodatno oprezni! A upravo taj dodatni oprez daruje Zlo oko koje ima moć da sve negativne vibracije i pomisli odbije od vas, odnosno da ih “uhvati” a zatim rasprši. Tajna je u plavom “kamenu” koji se koristi za pravljenje ovih talismana sreće, a on je sastavljen od idealne kombinacije već pomenutog topljenog stakla, bakra, gvožđa, vode i soli. Ovaj zanimljiv spoj metala i minerala zaista deluje kao moćan štit protiv uroka!

A kada se radi o zlu koje se može naneti “lošim” pogledom, Turci veruju da postoje tri vrste “zlog oka”: prvo je nesvesno pa samim tim proizvodi i najmanje zla (često nenamerno); drugo je takozvano svesno gde se zlo proizvodi sa posebnom namerom i obično po dogovoru; dok je treće i ujedno najopasnije – takozvano nevidljivo oko. Pogađate – Nazar se uspešno bori sa svim ovim pogledima, a ukoliko se ipak desi da u toj “borbi” pukne ili se ošteti na neki drugi način – najbolje je na vreme ga zameniti novim komadom kako bi i dalje mogao nesmetano da vas štiti!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203