Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika životinja: veverica

simbolika životinja: vevericaVeverica, verovatno najsimpatičniji i najvragolastiji glodar na svetu, oduvek je smatrana simbolom brzine i snalažljivosti. Svima nam je dobro poznata njena osobina da sakuplja, krije i čuva svoju hranu, pa ne čudi što joj se pripisuje i laskava titula jedne od najpametnijih životinja na svetu koja u sebi objedinjuje lukavost, prepredenost i pažljivo planiranje budućnosti.

Uprkos svim navedenim osobinama, ovu šumsku životinju ne srećemo često u poznatim mitovima i legendama. Možemo izdvojiti Ratatosk vevericu koja je u Nordijskoj mitologiji bila zadužena za širenje tračeva između orla i zmaja Nithogga na glavnom svetom mestu (poznatijem kao Yggdrasil). Na drugom kraju sveta, u Japanu, povezuju je sa vinom i plodnošću, dok je u Americi na ceni kao glasnik koji ljudima donosi upozorenja. Hrišćanstvo je, tradicionalno, vidi kao simbol pohlepe i grabežljivosti.

Bilo kako bilo, činjenica je da nas veverica već vekovima uči koliko je zapravo bitno obezbediti sebe na vreme. Priznaćete da su retke životinje koje, poput nje, sa toliko predanosti i marljivosti dočekuju zimu. Pa ipak, važno je napomenuti da veverica prilično ekonomično i racionalno pristupa hrani – ona čuva samo ono što joj je potrebno da preživi. U psihološkom smislu, svojim ponašanjem ova pametna životinja nam ukazuje koliko je važno dobro rasporediti svoje resurse. Da li nam je zaista potrebno sve ono što toliko jako želimo da zadržimo, bilo da su to materijalne stvari, emocije, ili ljudi?

Dobra organizacija, odlično pamćenje, sposobnost brzog rešavanja problema, opreznost, izdizanje iz trenutnog životnog položaja i lako prihvatanje promena – sve to spada u onu najpozitivniju simboliku veverice. Ali, ne treba zaboraviti i da su veverice izuzetno živahna stvorenja koja obožavaju da se igraju! Preneseno na “naš” jezik – od njih možemo naučiti i kako da na najbolji mogući način izrazimo sebe i svoje najbolje osobine, te da se lakše uklopimo u društvo i socijalizujemo.

Za kraj pomenimo i to da je veverica u snovima obično znak da nas očekuju neke brze, radosne vesti, a može označavati i posetu drage osobe pa i napredak na poslovnom planu. Ipak, sve ovo uzmite baš kao i veverica – sa dobrom dozom rezerve, planirajte svoje aktivnosti na vreme i ništa ne prepuštajte slučaju!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203