Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika Životinja u Alhemiji

Životinjski svet je oduvek fascinirao čoveka. Mističnost, divljina, i brojni pokušaji da se otkrije dublje značenje svake životinjske vrste ne bi li se pronašla veza sa čovekovim ponašanjem i životom – izgleda da je upravo to bio pokretač mnogih alhemijskih istraživanja i eksperimenata koji su u prvi plan isticali životinjske simbole. Mnogi njihovi zaključci i prava značenja ovih simbola će verovatno ostati nepoznanica običnim smrtnicima, ali lista koja sledi u nastavku našeg teksta će vam dobro doći da se upoznate sa njihovim osnovama.

lisica u alhemijiLisica: Sigurni smo da ste već upoznati sa osnovnim značenjem ove lukave životinje, ali kada je o alhemiji reč, lisica predstavlja životinju koja učestvuje u procesu stvaranja takozvanog Eliksira Života. Naime, za njih se smatralo da poseduju sposobnost velike transformacije, pa im tako nije bilo strano ni da poprime ljudsku formu i da u toku noći posećuju starije ljude nudeći im gutljaj Eliksira u cilju poboljšanja narušenog zdravlja. Kako je reč o solarnom simbolu, lisica je simbol vatre i svega što je sa njom povezano.
lav u alhemijiLav: Kralj džungle je i u alhemiji oduvek važio za simbol sunca i zlata, a njegove “moći” su izjednačavane sa prosvetljenjem i uzdizanjem. Zahvaljujući svojoj muževnosti, snazi i hrabrosti, lav je dodatno posmatran i kao simbol ultimativnog zaštitnika alhemijskih tajni i čuvar podzemlja.
noj alhemijski simbolNoj: Prema drevnoj alhemijskoj legendi želudac noja je u stanju da svari sve što ova ptica pojede. Samim tim, “noj” je bila oznaka za svaku kiselinu koja je korišćena u procesu pretvaranja takozvanog običnog zlata i srebra u njihove filozofske duplikate.
ibis alhemijski simbolIbis: Kada je o alhemiji reč, Ibis (ili sveta ptica starih Egipćana) predstavlja preteču lunarnih faza, krugova vremena, jedinica mere i pokreta. Kako je većina alhemijskih procesa izvođena na mesečini, tako je i Ibis posmatrana kao duh alhemije odnosno neka vrsta blagoslova i garancije da će sam proces biti uspešno priveden kraju.
paun alhemijski simbolPaun: Dobro poznati reprezent slave, ponosa, besmrtnosti i nekorumpiranosti. Složićete se da je paun zaista slika i prilika najpoželjnijih ljudskih osobina, pa je samim tim i u alhemiji posmatran kao simbol integriteta i lepote – karakteristika koje se mogu poprimiti samo onda kada smo spremni da se maksimalno posvetimo radu na sebi.
feniks alhemijski simbolFeniks: Ova arhetipska ptica je verovatno jedan od najpopularnijih životinjskih simbola u alhemiji. Asocijacija je prilično jasna: ona se uzdiže iz pepela i ponovo se rađa, što je tipična slika alhemijskog procesa koji povezuje umiranje i uskrsnuće. Često se koristi i kao neka vrsta amblema kojim se zapravo dočarava čistota procesa transformacije vatre – povezuje se sa hemijskim elementom sumporom i crvenom bojom. Dodatno, feniks ptica nas podseća da je svaka promena neophodnost te da od nje ne trebamo bežati već je trebamo prigrliti kao jedan vid regeneracije kompletne ličnosti.
gavran alhemijski simbolGavran: Gavran ili kako ga u alhemiji nazivaju “Kralj Gavran” pripada grupi takozvanih tabu-ptica u alhemičarskoj tradiciji. Postoji verovanje da tri ova kralja korespondiraju sa gavranovom moći transformacije koja se prvenstveno odnosi na smrt i propadanje. Dalje, gavran je izuzetno cenjen kao ptica koja poseduje sposobnost da raspadne i razloži sve što joj se nađe na putu. Otuda i njena veza sa trulenjem koje je neizostavan proces na putu sjedinjenja tela i duše. Iako je tradicionalno gledano reč o simbolu smrti, gavran je istovremeno i simbol eteričnog, mističnog, kao i svih onih zlih sila koje se moraju dozvati i probuditi kako bi neki komplikovan i težak proces morao da se privede kraju.
uroboros - alhemijski simbolUroboros: Uroboros ili jednostavno simbol večnog vraćanja je (sasvim logilno) oduvek važio za alhemijski znak večnosti. Zmija koja guta svoj rep je slika ponavljanja, slika ciklusa, neprolaznosti ali i svih onih nedeljivih procesa u samoj alhemičarskoj praksi. Uroboros je stoga korišćen kao shema odnosno koncept ponovnog rađanja i regeneracije. Najvažnije od svega, ovaj simbol šalje poruku: “jedno je sve” što je verovatno jedna od najsavršenijih filozofskih maksima koja podseća da su životni ciklusi neminovnost.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203