Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika životinja: Svinja

svinja simbolSvinja je, verovali ili ne, jedan izuzetno jak simbol koji je prvenstveno vezan za bogatstvo, plodnost i dobru sreću na svim poljima! Ko bi rekao da se ovakve osobine pripisuju životinji za koju mnogi i danas smatraju da je najprljavije stvorenje na svetu? Bezbroj puta ste čuli pogrdne izreke poput: “ne bacajte bisere pred svinje”, ili: “možeš svinji staviti ruž na usne, ona će i dalje biti svinja”, ali – da li ste se ikad zapitali zašto svinja zauzima tako veliki ugled na istoku?

Odgovor je očigledan – iako je Svinja u kineskom horoskopu poslednji (dvanaesti) znak, ona je usko povezana sa prosperitetom, srećnim okolnostima, gomilanjem bogatstva, ali je takođe znak za odgovornost, neustrašivost i nezavisnost. Ne čudi onda što nas i Feng Šui uči da pravilno postavljena figura svinje u domu može doneti dobre poslovne kontakte i novac! Uostalom, ne dobijaju li sva mala deca “kasicu prasicu” koja simbolički predstavlja našeg prvog učitelja (bar kada su lekcije ekonomičnosti u pitanju).

Zanimljivo je da je svinja i u starom Egiptu bila usko povezana sa jednim od njihovih najcenjenijih božanstava, boginjom plodnosti Izidom. Sličnu simboliku nalazimo i u nordijskoj mitologiji, dok je kod američkih Indijanaca svinja važila za životinju koja se prinosila kao žrtva bogovima kiše. Na taj način oni bi se odobrovoljili i dali svoj blagoslov i zaštitu usevima. Ruku na srce, u pojedinim delovima sveta simbol svinje sa sobom nosi i par negativnih karakteristika, pa je tako u islamu ona simbol nečistoće, njeno meso se ne jede, a često označava i lenjost i pohlepu.

Bilo kako bilo, činjenica je da nas svinja može naučiti mnogim korisnim stvarima. Svojom samouverenošću i ambicioznošću ona jasno reprezentuje simboliku snage i zaštite, a istovremeno nam šalje poruku da je u životu jako bitno jasno razlučiti vredno od manje vrednog. Zapamtite, svinja je životinja koja poštuje svoje aktivnosti, ali podjednako zna kako da uživa i ugađa sebi. Poseban akcenat se, pogađate, stavlja na sve poslovne aktivnosti – koliko smo zaista otvoreni da se nečega odreknemo, i šta zauzvrat dobijamo? Možda previše trošimo? Možda dobijamo premalo? Ili nam je, možda, samo potreban novi sistem rada?

Slično je i sa pojavom svinje u snovima, s tim što njeno tumačenje uglavnom varira u odnosu na propratne detalje sna. Generalno gledano, ukazuje na dobro zdravlje i uvećanje prihoda, ali je zanimljivo dodati da je od velike važnosti o kojoj vrsti svinje se zapravo radi. Obična (domaća) svinja se najčešće vezuje za prethodno navedene osobine i karakteristike, dok divlja svinja može ukazivati na našu sklonost ka preterivanju, uključujući i preteranu požudu te davanje prednosti nekim banalnim stvarima kada su emocije u pitanju.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203