Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika životinja: Majmun

simbolika životinja: majmunMajmun, simbol lukavosti, nečistoće i prevare, ili zapravo mudra životinja koja se skriva iza svog prividnog lakrdijaštva? Na prvi pogled, verovatno sve navedeno spada u generalno tumačenje ovog simpatičnog primata koji je nadaleko poznat po svojim nestašlucima i svojoj urođenoj sposobnosti da perfektno imitira ljude.

Iako je reč o divljoj životinji, ne treba zaboraviti da je majmun u suštini dobroćudan i razuman, te da se lako može pripitomiti i mnogo čemu naučiti. Ukoliko zavirite u njihovo prirodno okruženje, primetićete da su majmuni izuzetno društvene i bučne životinje, koje uživaju u animiranju svojih najbližih. Njihove porodične veze su gotovo neraskidive, a ono što mi često nazivamo “majmunisanjem” je zapravo njihov način da članovima svoje porodice pokažu koliko brinu i koliko su im posvećeni.

Zato i ne čudi što je u hinduizmu upravo majmun simbol velikodušnosti, prilagodljivosti i zaštite porodice. Slično značenje nalazimo i kod Kineza koji ga vezuju za uspeh, dobro zdravlje i prilagodljivost, ali je zanimljivo pomenuti da se i neke negativne osobine mogu naći na ovoj listi: ružnoća, nezasitost, pohlepa i arogancija. Ni hrišćanstvo na ovu životinju ne gleda blagonaklono i poistovećuje ga sa obmanom, požudom, grehom i prezirom.

Ruku na srce, neki narodi zaista znaju da naglase pozitivne karakteristike majmuna. Indijancima je simbol zaštite, Tibetanci cene njegovu spretnost, a kod Maja i Asteka se, zahvaljujući svom živahnom temperamentu, dovodi u vezu sa nesputanom seksualnošću. Takođe, ne zaboravimo i brojne grčke mitove gde je majmun prikazan kao razdražljiva životinja koja razoružava svojim dosetkama i šaljivim ponašanjem.

Majmun je deveti znak Kineskog horoskopa, koji svojim pripadnicima daruje talenat za snalaženje i u najtežim situacijama, a pripisuje mu se i analitičnost, spontanost, komunikativnost i dobro baratanje kako rečima tako i novcem. Od negativnih osobina i ovde nailazimo na površnost, sklonost manipulaciji i podmuklost.

Iz svega navedenog je lako zaključiti da je majmun neko ko, poput malog deteta, celog života uči važne lekcije, prihvata promene i na kraju menja sebe iz korena. Slobodno možemo reći da je on, iako rodjeni zabavljač, na neki način i simbol urođene inteligencije, posvećenosti i odgovornosti koja na kraju obećava ispunjenje.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203