Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika životinja: Jelen

simbolika životinja: jelenDa li je moguće u isto vreme posedovati brzinu i snagu, i pritom biti obdaren najgracioznijim pokretima na svetu? Jedan pogled na jelena rešava nas te dileme, pa ne čudi što je upravo ova šumska životinja oduvek smatrana simbolom prirodne lepote, blagosti, saosećanja i krotkosti. Jelen je ne samo naša prva asocijacija na slobodu i nesputanost, već i životinja koja nas uči da divljina može ići ruku pod ruku sa elegancijom.

Upravo ta elegenacija je jelenu omogućila simboliku neprekidnog stvaranja i obnavljanja kod mnogih naroda, prvenstveno kod Kelta i Germana. Direktnu vezu ove životinje sa keltskom tradicijom nalazimo u njihovom najpoznatijem božanstvu – bogu plodnosti, muževnosti i šuma, Kernunosu. Zanimljivo je pomenuti da je Kernunos (Cernunnos) predstavljan kao starac sa jelenskim ušima i rogovima, te da i samo njegovo ime u prevodu znači “rogat”. I na drugom kraju sveta, u staroj Grčkoj, jelen je bio verni pratilac boginje lova i zaštitnice divljači, Artemide, dok je kod Rimljana sve ovo važilo za Dijanu, boginju života i lova.

Značajno mesto jelen zauzima i u hrišćanstvu, gde se povezuje sa vernicima odanim Hristu, a dodeljuju mu se osobine poput lojalnosti, ljubavi, praštanja, čistote i pobožnosti. Uostalom, i sam Hrist je “jelen među jelenima”, odnosno “vernik među vernicima”, dok jelen sa zmijom pod nogama predstavlja Isusa koji je savladao sile zla.

Lako je, dakle, zaključiti da je i na psihološkom planu jelen slika našeg unutrašnjeg vodiča koji nas uči da budemo nežni, milosrdni i otvoreni prema onima kojima je naša pomoć potrebna. Ako već lavu pripisujemo titulu kralja džungle, onda za jelena slobodno možemo reći da je kralj šume. S jednom velikom razlikom – ovaj “kralj” nije simbol agresivnosti i napada! Naprotiv, on je simbol mira, balansa, i velikodušnosti. On se trudi da razume svoje okruženje, i svojim ponašanjem nam šalje jasnu poruku – prihvatite ljude onakve kakvi jesu!

Pojava jelen u snovima je takođe dobar predznak, i najčešće ukazuje na skoro rešavanje problema koji nas muči. Ne treba izgubiti iz vida ni činjenicu da ova životinja simbolizuje i nezavisnost, opreznost i budnost, a zanimljivo je i to što se dovodi u vezu sa ženskim aspektom naše ličnosti. S tim u vezi, lov ili ubijanje jelena u snu može označavati gušenje i uništavanje ženskih kvaliteta u sebi. Čini se da nas i u snovima jelen ohrabruje da budemo ono što jesmo.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203