Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika planeta u alhemiji

Kada su planete i njihovo “magično” dejstvo u pitanju, alhemičari se slažu u jednom – Sunce i Mesec zajedno sa ostalim planetama čine sastavni deo života na zemlji! Baš kao što sunčeva svetlost sa lakoćom prodire kroz staklo, tako i uticaj pomenutih planeta i zvezda (jednom rečju – čitavog kosmosa) prodire kroz svakog od nas, ostavljajući neizbrisiv trag. Posmatrano sa aspekta tradicije, sedam planeta čini osnovu svakog alhemijskog procesa – svaka od ovih planeta odgovara određenom metalu te njime i vlada. Biti alhemičar značilo je poznavati srž tih planeta i njihov uticaj na živi svet, pa se za astrologiju slobodno može reći da je integralni deo hermetizma odnosno alhemije. U nastavku teksta upoznajemo vas sa alhemijskom simbolikom planeta:

alhemijski simbol suncaSunce: Sunce je svetlo, najveće i najbitnije od svih tela, a u alhemiji se vezuje za zlato. Simbolika Sunca je fascinantna – ono prvenstveno predstavlja akt kreacije, stvaranja, dobijanja željenog efekta u alhemijskom procesu. Pritom se ne misli samo na fizičku kreaciju već i na onu filozofsku, unutrašnju. Ovaj simbol se, pored životne i kreativne energije, tradicionalno dovodi u vezu i sa svesnošću i prosvetljenjem.
alhemijski simbol mesecaMesec: Još jedno svetlo koje se u alhemiji povezuje sa srebrom. Iako je reč o sinonimu za plodnost, uskrsnuće, okultno, besmrtnost i intuiciju, Mesec je svetlo koje dobija na snazi onda kada se spoji sa Suncem ili zlatom. U suprotnom, on je oličenje ženske energije koju alhemičari smatraju neophodnom za postizanje balansa (savršenstva), prvenstveno kada je u pitanju proces stvaranja zlata.
alhemijski simbol merkuraMerkur: Tradicionalno posmatrano, Merkur je oličenje fluida. On predstavlja snagu pokreta, intelekta i transformacije. Od metala mu je dodeljena vladavina nad živom – jedinim elementom koji je u normalnim uslovima u tečnom stanju. Upravo zahvaljujući ovoj karakteristici (lakoći mešanja sa ostalim metalima), Merkur je oduvek bio interesantan alhemičarima. Drugim rečima, on je za njih predstavljao simbol esencije, osnove svih procesa (u kombinaciji sa njim soli su predstavljale “telo”, a sumpor “ulje”).
alhemijski simbol venereVenera: Kada je reč o alhemijskoj simbolici, Veneri se tradicionalno dodeljuje vladavina nad bakrom. Ona je oličenje ženstvenosti i lepote, ali prvenstveno one koja ima sposobnost da upija i reflektuje svetlost (bakar je često korišćen upravo za izradu ogledala). Čuveni Paracelzus je u svojim medicinskim terapijama koristio hemikalije koje su redovno sadržavale upravo bakar, a lekove je dobijao postupcima kao što su topljenje, žarenje i kristalizacija.
alhemijski simbol marsaMars: Mars se simbolično dovodi u vezu sa gvožđem, iako je verovatno prva asocijacija na ovaj znak – muškost, muževnost (baš kao što je Venera asocijacija na ženu). Samim tim, ne čudi što se upravo Marsu pripisuje vladavina nad muškom energijom i sirovom snagom, dok na dubljem, psihološkom nivou on vlada svim onim primarnim nagonima odnosno osnovnim čovekovim potrebama.
alhemijski simbol jupiteraJupiter: Ova planeta je oduvek važila za “velikog dobrotvora”, optimistu koji savršeno smiruje Saturnovu tamu, odnosno mračnu stranu poslednje planete u ovoj tradicionalnoj podeli planeta. Dodeljena mu je vladavina nad kalajem, a kada je reč o alhemijskim procesima Jupiter je imao ulogu da doprinese postizanju viših, takozvanih finijih frekvencija. Upravo zato se on oduvek vezivao za mudrost i razboritost. Dodatno, u ovoj planeti vidimo sliku velikodušnosti, dobrote i povoljnih prilika.
alhemijski simbol saturnaSaturn: Kada je o alhemiji reč, Saturn je planeta koja vlada olovom, univerzalnim simbolom mraka i tame. Iako je ova planeta neka vrsta dežurnog krivca za sve ono negativno što se dešava oko nas (samim tim i u nama), ne može se osporiti njena uloga u alhemijskim procesima. Na kraju krajeva, neko je morao biti zadužen i za obavljanje manje prijatnih, “prljavih” poslova. Saturn je taj koji predstavlja strukturu, red, raspored, ali i prepreke i neminovna ograničenja. Filozofski posmatrano, za alhemičare je Saturn bio znak da je došao momenat da se “stvari uzmu u svoje ruke”, pa je tako on i slika svakog hvatanja u koštac sa problemima.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203