Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika Kvadrata

Simbolika kvadrataZa razliku od kruga i spirale, kvadrat je prvi geometrijski oblik koji nas poziva da se negde stacioniramo, da stvarima koje nas okružuju damo formu, načinimo ih “ozbiljnijim”, stabilnijim, nepromenljivim. Iako mnogima od nas ta stabilnost deluje prepoznatljivo, dosadno, i možda čak suviše materijalno, činjenica je da je kvadrat oduvek predstavljao moćan simbol integracije, udobnosti, smirenosti, pouzdanosti, zaštite ali i jednakosti. Posmatran sam za sebe, kvadrat možda ne poseduje ekscentričnost, ali u kombinaciji sa drugim oblicima itekako može iznenaditi.

Kvadrat je simbol zemlje, i verovatno je svima nama prva asocijacija na ovaj geometrijski oblik upravo građevina, odnosno naše kuće, zgrade, dvorišta. Ovo svakako jeste jasan koncept materije, ali imajte na umu da se iza tih zatvorenih vrata ipak kriju mnogo bitnije stvari! Složićete se da, bez kvadrata, bez forme i bez stabilnosti, ne bi bilo ni topline porodičnog doma. Zato se često može čuti da je kvadrat zapravo bog manifestovan u stvaranju, odnosno projekcija unutrašnjosti i ograđenog prostora koja obezbedjuje temelj za sve one “nematerijalne” stvari.

Iako u kvadratu mnogi vide simbol ograničenosti, ne smemo izgubiti iz vida da je on istovremeno i znak sjedinjenja četiri elemenata – zemlje, vode, vatre i vazduha. Takođe, njegove stranice su jasna asocijacija i na četiri osnovne strane sveta (sever, jug, istok, zapad); četiri godišnja doba (proleće, leto, jesen, zima); kao i četiri osnovne faze u životu svakog čoveka (rođenje, najranije detinjstvo, odrastanje i smrt). Kvadrat nas poziva da donosimo promišljene odluke, da narodski rečeno “radimo u fazama” – da najpre dobro razmislimo, zatim sednemo i napravimo plan, a na kraju sve svoje zamisli i planirane akcije i sprovedemo u delo.

U hinduističkoj tradiciji kvadrat je arhetip reda u svemiru, odnosno savršena mera za čoveka. U budizmu je slika kvadrata (zemlje) unutar kruga (večnosti) simbol neraskidive veze između čoveka i božanskih sila. S druge strane, islamska tradicija kvadrat izjednačava sa oblikom srca, a svaka strana tog takozvanog četvrtastog srca takođe ima svoje značenje: jedna je anđeoska, druga đavolska, treća je ljudska, dok je četvrta ona božanska. U alhemiji je kvadrat takođe znak za sveukupnost, a dobro je poznata i večita težnja da se krug pretvori u kvadrat jednake površine. Traganje za kvadraturom kruga je pokušaj mirenja suprotnosti, a čuveni Karl Jung kvadrat svrstava u red starih simbola arhetipa (pored mandale i krsta) i pripisuje mu simboliku savršene harmonije.

Red, stabilnost, materija, usmerenost, pragmatičnost, uniformisanost, prizemnost – sve su ovo pojmovi koji su blisko povezani sa kvadratom. Na unutrašnjem planu, odgovaraju mu osobine poput iskrenosti, bliskosti, udobnosti. A ukoliko je upravo kvadrat geometrijski oblik koji najčešće sanjate, ovo je jasan znak da vam fali malo više stabilnosti i da je došao trenutak da svom životu date odgovarajuću formu. U zavisnosti od detalja samog sna, može ukazivati i na potrebu za nečijom zaštitom. Na kraju, kvadrat vas može upozoriti i da ste se previše izolovali od svoje okoline – on vas poziva da preispitate svoja osećanja i pokušate da poradite na odnosima sa drugim ljudima.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203