Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika Broja 6 (Šest)

Simbolika broja šestLojalnost, posvećenost, odgovornost, savesnost, istinoljubivost, idealizam, i ljubav u najširem smislu te reči – sve su ovo osobine koje se pripisuju simbolici broja šest. U njemu vidimo sliku osobe koja nastoji da očuva tradicionalne standarde i običaje po kojima se (smatra šestica) najbolje odvija život kako porodice tako i čitavog njenog okruženja. Šestici je zaista stalo da voli i da se oseti voljenom. Voli bližnjeg svoga kao samog sebe – to je ono što ovaj broj poštuje i ceni više od svega. U njemu ima dovoljno mesta i za onu romantičnu ljubav, i za milosrdnu i brižnu ljubav majke prema detetu, ali i za ljubav koju čovek gaji prema drugom čoveku – prijateljsku, bratsku, patriotsku.

Čini se da šestica instiktivno zna kako da od svakog odnosa napravi savršenu romansu. Ona na prvom mestu odlično brine o drugima i odlikuje je snažna želja da sve stvari uradi onako kako treba. Savršeno je pouzdana, ljubazna i uslužna, uvek misli najpre o drugima i stalo joj je do tuđeg mišljenja. Zato se često može čuti kako je za šesticu mnogo lakše da daje nego da prima, ona uvek nastoji da odgovori tuđim prohtevima i uglavnom ne ume da razgraniči gde prestaje dužnost a gde počinje velikodušnost. Upravo u ovom naizgled sitnom detalju leži izvor svih problema sa kojima se svakodnevno suočavaju šestice – previše brige o porodici, prijateljima, partneru a premalo brige o sebi i svojim potrebama! Ona kao da ne ume da pogleda sebe iz neke druge perspektive i da uoči sve te divne i pažljive ustupke koje svakodnevno čini ljudima iz svog okruženja. Nemogućnost da prihvati i (što je još bitnije) uvaži i poštuje prvenstveno sebe pa onda sve ostale je nešto što joj može stvarati jako puno problema.

Mnoge osobe u šestici vide takozvanog “velikog brata” koji svakog posmatra preko ramena i koji za svakog ima poneki “roditeljski” savet. Neki u njoj vide i veštog emotivnog manipulatora, odnosno nametljivu osobu koja uvek gura nos tamo gde mu nije mesto. Istina je, zapravo, da ni sama šestica ponekad ne ume da na najbolji način izrazi sve ono što u dubini duše oseća, pa zato radije bira da svoj urođeni smisao za stvaranje prefinjenih medjuljudskih odnosa zameni pukim podučavanjem drugih. Zato su njeni odnosi sa okolinom puni izazova, a sve pouke koje kroz te odnose dobija su upravo znak da je vreme da nauči kako da bude u dobrom odnosu prvenstveno sa samom sobom, a tek onda sa ostatkom sveta. Umesto što opterećuje sebe rečenicama koje počinju sa “trebalo bi…” ili “moram da…”, svaka šestica bi radije trebala da nauči kako da sebi bude najbolji prijatelj i da najpre saoseća sa sobom, a tek onda sa svojom okolinom.

Životna lekcija koju broj šest nosi sa sobom glasi: ja cenim sebe jer sam predivan izraz Božanske ljubavi. A upravo ta ljubav u sebi kombinuje odgovornost i brižnost, poštovanje i nežnost. Dakle, ključna reč je kombinacija, a ne žrtvovanje jednog osećaja pa i sopstvenog života zarad imidža mučenika i paćenika koji je sebe unizio u želji da ga pamte kao čoveka punog ljubavi i dobrote. Šestica je odličan socijalni radnik, bolničar, šalterski službenik, pa i policajac, umetnik, dekorater. Sve su ovo oblasti u kojima njihova prefinjenost, šarmantnost i urođeni smisao za lepo može doći do izražaja, i u kojima šestica može pronaći sebe. Njena želja je da neguje, ohrabruje, podučava i podržava. Ona poseduje snažnu želju da pomogne svakome, što je za poštovanje – sve dok ima u vidu da je prva osoba kojoj zaista mora pomoći – ona sama!

Simbol šestice su dva trougla (poznatija i kao Davidova zvezda), vladajuća planeta je Venera, a omiljene boje su joj sve nijanse breskve kao i svetlo ružičasta. Od dragog kamenja i minerala joj odgovaraju oniks, topaz, dijamant, a od cveća lale, hrizanteme i lovor.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203