Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika Broja 5 (pet)

simbolika broja pet Širenje, ekspanzija, dinamičnost, izražena čulnost, ekscentričnost, nepostojanost pa i promenjivost su osnovne osobine koje se pripisuju simbolici broja pet. U njemu vidimo najjasniju sliku nepredvidivosti, različitosti i nepresušne potrebe za slobodom. Petica uvek želi da proba od svega po malo, ima širok spektar interesovanja i uživa da ljude zbunjuje svojim avanturizmom. Za nju se s punim pravom može reći da je (na svim životnim poljima) oličenje atraktivnosti, impulsivnosti i radoznalosti. Petica želi da doživi sve što život ima da pruži, i uživa da je ljudi prepoznaju kao onu koja proširuje vidike.

Iako se ponekad može činiti da je reč o čudnoj, konfuznoj, nepouzdanoj, pa čak i budalastoj osobi, činjenica je da petica samo ostavlja sebi slobodu da bude drugačija, i ništa više od toga. Ona želi da bude vesnik promena, želi da svetu oko sebe pokaže kako je nekonvencionalan život zaista moguć, te kako baš ona ima dovoljno hrabrosti da radi stvari o kojima ostali brojevi samo sanjaju. Istovremeno, ona time poziva svoju okolinu da se odvaži ne samo na drugačije mišljenje, već i na drugačija dela, što, složićete se, deluje prilično osvežavajuće. One su otvorene prema životu, spremne da probaju gotovo sve! Predmet njihovog interesovanja nije gomilanje imetka jer gotovo svaka petica zna da je najveće blago skriveno u avanturi. Oni žele da samostalno donose sve životne odluke, teže slobodi i žele da budu ono što jesu, bez ikakvih ograničenja i ograda. Zato se za petice i kaže da su podjednako privlačne za oba pola, i da tu svoju privlačnost zadržavaju bez obzira na godine. Svako želi da se nađe u društvu osobe koja unapred pozdravlja sve ono što je neobično, novo, drugačije, zar ne?

Ipak, ovakav boemski stil života ima i svoje mane. Najveća prepreka sa kojom se broj pet suočava u realnom životu jeste nedostatak umerenosti. Petica ovaj pojam gotovo da i ne prepoznaje, prvenstveno zato što ne ceni tuđa iskustva već se isključivo oslanja na sopstvena. Hronično joj fali strpljenja, ne ume da čeka, i za nju se nikako ne može reći da je promišljena i oprezna. A malo opreza i fleksibilnosti je svakako ne bi ubilo! Slaba memorija, strahovi od ograničenja i obaveza, pa i nemogućnost da se drži tačno utvrđenog reda i rasporeda su takođe problemi sa kojima se petica susreće u svakodnevnom životu. Ne vole savetodavce, a u ljubavi su poznati kao osobe koje reaguju naglo, strastveno, čulno. Kako su uvek vođeni isključivo srcem, u stanju su da pokažu čitavu lepezu emocija za kratko vreme, ali se stvari obično na tome i završavaju – kada jednom to ispolje, nastavljaju dalje kao da se ništa važno nije ni desilo.

Životna lekcija koju broj pet nosi sa sobom glasi: budi čovek slobodnog duha, neka tvoj zadatak bude da svakodnevno osetiš punoću života! Bez petice, nikome ne bi pošlo za rukom da razmakne granice utvrđenih i dobro utabanih životnih obrazaca. One su odlični govornici sa urođenim smislom za trgovinu, vole putovanja, nove ideje, veliki su entuzijasti i preziru dosadu. Zbog svoje urođene radoznalosti odlično se snalaze u gotovo svim poslovima gde se traže iznenadne odluke, preuzimanje rizika i neobično delovanje. Za ovaj broj je od najveće važnosti da prekine sa nekim starim navikama i da svakog dana sebi dopusti da učini nešto novo – možda baš ono što joj se čini tako dosadno i nepotrebno. Jer, kao što smo već naglasili, iskustvo je od neprocenjive vrednosti za svaku peticu. Samo tako ona može računati na nova saznanja i puteve koji će se otvarati sami od sebe donoseći nove prilike, nove teme za razmišljanje ali i nova poznanstva.

Na kraju dodajemo i to da broj pet korespondira sa planetom Merkur, zrači svim nijansama ružičaste boje, a njegov simbol je petokraka zvezda. Petici se pripisuju i tigrovo oko, lepidolit i aleksandrit, a od cveća karanfil i grahor.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203