Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika Broja 4 (Četiri)

simbolika broja 4Planiranje, disciplina, vođenje računa, zakazivanje rokova, odlična moć organizacije, metodičnost u radu i postojanost su osnovne osobine koje se pripisuju simbolici broja četiri. U njemu vidimo konstruktivnost i želju da se život organizuje tako da i najmanja sitnica nađe svoje zasluženo mesto u svakodnevnom haosu. Ako je dvojka broj koji sastavlja dva i dva, onda se za četvorku s punim pravom može reći da ona služi da ih organizuje tako da izgledaju kao savršena celina. Četvorka svemu daje smisao (najčešće onaj materijalni), ona važi za stub svakog društva jer njenom analitičnom oku nijedan detalj ne može da promakne. Ako se i to desi, ona je spremna da zasuče rukave i sama istraži gde je šta zapelo pa je zato nezamenljiva u gotovo svakom poslu.

Iako se ponekad može činiti da je reč o previše rigidnoj, opterećenoj i zabrinutoj osobi, činjenica je da sve što četvorka radi – radi upravo iz najbolje namere da pomogne i da svet načini jednim sigurnijim i bezbednijim mestom. To se, smatra četvorka, najbolje postiže upravo odgovornim ponašanjem, teškim radom i organizacijom. Zato je dobro sve poređati po abecednom redu, staviti i koju etiketu kao podsetnik da se nešto treba obaviti u tačno predviđenom roku, naglasiti svom poslovnom okruženju da svi u sistemu moraju funkcionisati kao savršeni mehanizam. Iako to mnoge njene saradnike dovodi do ludila, četvorka zna da su jasno definisana i utvrđena pravila najbolji pokazatelj uspeha kako kolektiva, tako i pojedinca.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju gotovo sve četvorke jeste činjenica da im i u privatnom životu često nedostaje fleksibilnost i elastičnost. Kako je reč o broju koji radije slepo prati pravila bez želje da previše eksperimentiše i nešto dovodi u pitanje, često se dešava da se i njeni emotivni odnosi pretvaraju u neku vrstu rutinskih veza. Teško se odlučuju da u svoj život “puštaju” neke nove i “neproverene” ljude, pa ljudima sa strane mogu delovati kao previše mirne, čak i hladnokrvne osobe. Čini se da četvorke sebi ne umeju da olakšaju život, radije prikrivaju svoja najiskrenija osećanja zarad neke prividne udobnosti i konstantnog ubeđivanja sebe da je “tako bolje”, “isplativije” i racionalnije. Marljivost, izdržljivost i unutrašnja snaga kojom su nesumnjivo obdareni, postaje njihov najveći neprijatelj kada je reč o svim onim manje praktičnim aspektima života. Da li je zaista potrebno toliko sumnjičavosti i opreza van kancelarije?

Životna lekcija koju broj četiri nosi sa sobom glasi: čuvajte se da ne postanete suviše nepopustljivi u svom ponašanju! Ono što četvorka mora da nauči jeste da savlada veštinu dobre organizacije kako bi imala iskustvo na koje bi u svakom trenutku mogla da računa, a ne da tu svoju sposobnost jednostavno okameni i pusti da tako stoji zauvek. Život nosi ograničenja, ali za mnoga ograničenja smo i sami krivi – dobro je znati sve zakone, ali je dobro upoznati i strukturu koja je definisala te zakone. Građevina, matematika, računovodstvo, zemljoradnja – sve su ovo poslovi koji savršeno odgovaraju prirodi broja četiri, jer upravo oni zahtevaju punu posvećenost, istrajnost i čvrstinu. Svi ostali segmenti života ne traže baš toliko obaveza, a malo igre nikad nije ubilo čoveka!

Četvorka je povezana sa planetom Saturn, simbol joj je četvorougao (kvadrat), a odgovarajuće boje su zelena, plava i indigo. Omiljeni kamen im je smaragd.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203