Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Simbolika Broja 2 (Dva)

simbolika broja dvaStrpljenje, usklađivanje, ljubaznost, obzirnost, pažljivost, nežnost i usmerenost na kolektiv su osnovne osobine koje se pripisuju simbolici broja dva. U njemu vidimo onu izvornu sliku dualnosti, ali istovremeno ona predstavlja i jednu pritajenu silu koja teži da sve stvari postavi na svoje mesto. Naglašavamo “pritajenu”, jer dvojka nije tako updaljiva kao jedinica, ona se trudi da ostane neuočljiva, radije se drži pozadine i konstantno nastoji da se utopi sa okolinom. Za dvojku se, dakle, slobodno može reći da želi harmoniju po svaku cenu, naklonjena je drugima i savršeno funkcioniše samo onda kada oseti da je deo nekog tima.

Iako se ponekad može činiti da je reč o previše skromnoj, senzitivnoj i intuitivnoj osobi, (koja neretko ume i da omalovažava sebe), činjenica je da dvojka sve ovo radi iz najdublje potrebe da stvori svet u kome će svi ljudi živeti u skladnoj celini. Jer to je ono što svaka dvojka prepoznaje kao najbitnije, ona shvata koliko je komunikacija važna, ali isto tako shvata i koliko je veliki strah kod svih onih koji su naučili da propagiraju saosećajnost, blagost i ljubaznost u svojim odnosima. Dvojka je svesna da mnogi ovi kvaliteti danas ostaju u drugom planu, delom zbog činjenice da današnje društvo ove osobine i ne smatra previše poželjnim, a delom i zbog toga što gotovo svi rođeni pod uticajem ovog broja radije izbegavaju svaku vrstu konfrotacije i na taj način u samom startu preuzimaju drugorazrednu ulogu.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju sve dvojke jeste što najčešće zadržavaju za sebe upravo ono što žarko žele da izraze, pa ih okolina može doživljavati kao neiskrene, nesigurne ili previše ponizne ljude. Kao što smo već naglasili, dvojka je savršena za timski rad. Ume odlično da pregovara, arbitira, usklađuje i njeni talenti se najbolje mogu ispoljiti u svakoj delatnosti koja zahteva strpljenje. Odličan je savetnik, ume da prepozna potrebe drugih, a savršena je i za sve poslove gde je potrebno milion sitnih delića povezati u celinu i svakom od njih dati smisao. Dobar je sakupljač pa i organizator, iako se ljudima u njenom poslovnom okruženju može činiti da se previše zadržava na detaljima gubeći celinu iz vida.

Životna lekcija koju broj dva nosi sa sobom glasi: osloni se na svoju intuiciju i dopusti joj da bude tvoj radar u životu! Ono što dvojka mora da nauči jeste da iskaže svoja osećanja, da sledi svoj unutrašnji glas, da najpre sastavi svoje kockice odnosno svoje emocije a zatim da intuitivno pogodi pravi trenutak za delovanje. Kako su dvojke sklone da uvek radije ustuknu i da se porede sa okolinom, tako se njima savetuje da ne beže od saveta drugih, ali da isto tako ne veruju slepo tuđim obećanjima već da radije slede ono što sami osećaju ispravnim. Za ovaj broj je od najveće važnosti da dobro upoznaju svoje misle, osećanja i želje pre nego što sve to proglase manje važnim. Dovoljno je za početak svoju nežnost, diplomatičnost i preveliku osetljivost pretočiti u reči, i jasno izraziti svoje najskrivenije potrebe celom svetu. Reči poput “ne znam”, “ne mogu” i “nije mi to važno” svaka dvojka treba da izbaci iz svog rečnika što pre!

Na kraju dodajemo i da dvojka predstavlja Mesec i ženski princip, osećajnost, blagost i plodnost, zrači zlatnom bojom i bojom lososa, a njen simbol je krst. Dvojka nema određeni dragi kamen niti cvet a njen metal je srebro.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203