Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Saturn

Simbol saturnSaturn je jedan od najbitnijih bogova u rimskoj mitologiji. Smatra se bogom setve i ratarstva, dok je kod starih Grka izjednačen sa Kronom, sinom boga Urana i Tere, i ocem boga Zevsa. Iako ga Grci baš i nisu mnogo poštovali, kod Rimljana je Saturn uživao veliko poštovanje i ugled. Kako i ne bi, kada ih je upravo on naučio da obrađuju zemlju, sade biljke, vinovu lozu i žitarice? Predstavljali su ga kao starijeg muškarca sa srpom u ruci, a vreme njegove vladavine smatrali su zlatnim vekom čovečanstva.

Slično grčkoj mitologiji, i u astrologiji se Saturn uzima kao najveći, opasan malefik i tradicionalno predstavlja vrlo tešku planetu. Ova popularno nazvana planeta patnje je olovno sive boje, i šesta velika planeta po udaljenosti od Sunca. Zahvaljujući njenom uticaju srećemo se sa preprekama, ograničenjima, bolestima, očajem i siromaštvom. Kako se tradicionalno povezuje sa formom i strukturom, Saturn je u astrologiji označen krstom postavljenim iznad polumeseca. Ovde je, dakle, Duša zarobljena u telesnom, i materija gospodari nad iracionalnim.

Sada, kada je sasvim jasno da Saturn predstavlja materiju u svoj svojoj čvrstini, bitno je napomenuti da se od uopštenih analogija njemu pripisuju i stariji ljudi, askete, samci, pa i svi naši preci. On je čuvar praga, planeta karme, predstavlja proveru svake vrste, hronične bolesti, oskudicu, dugove, a povezuje se i sa istorijom, okultizmom, neobrazovanim slojem društva, i svim mračnim tamnim mestima poput napuštenih rudnika, pećina, provalija i zatvora. Ipak, ne smemo biti previše surovi prema ovoj planeti! Da nije Saturna ne bismo znali ni šta je disciplina, odgovornost, ne bismo imali potrebu da nešto očuvamo jer upravo on daje mogućnost trajanja kroz vreme. Upravo zato ovu planetu najbolje opisuje izreka: kako seješ, tako i žanješ.

Dan u nedelji koji korespondira sa Saturnom je Subota, boje koje mu se pripisuju su crna, siva i smeđa, a od minerala mu pripadaju ugalj, olovo, kao i sve tamno i krto kamenje. Biljke Saturna su četinari, zimzeleno bilje, razne vrste živih ograda, ali i koštunjavo voće poput oraha, lešnika i badema. Od životinja mu se pripisuju medved, kamila, kao i noćne životinje odnosno sve vrsta sova.

Arhanđel koji se dovodi u vezu sa Saturnom je Kasiel, poznatiji kao arhanđel samoće i suza. Za razliku od svih ostalih arhanđela, on je prilično indiferentan na sva dešavanja u kosmosu, i smatra se pasivnim posmatračem života. Obraćamo mu se onda kada želimo da pronađemo svoj unutrašnji mir; on nas uči kako se i u samoći može pronaći harmonija i užitak.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203