Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Značenje i simbolika ruže

ruža kao simbolRuža za većinu ljudi predstavlja najjači i najlepši simbol ljubavi i romantike. U zavisnosti od boje i mirisa, ovaj cvet poklanjamo onda kada želimo da ostavimo najbolji mogući utisak, jer, složićete se, ruža predstavlja i svojevrstan statusni simbol. Podjednako je obožavana na svim stranama sveta, i od strane plemića i od strane običnog naroda, pa ne čudi što je nakon svih ovih godina ruža i dalje zadržala status “kraljice cveća”.

Mitologija nas uči da je ruža usko povezana sa grčkom boginjom ljubavi, Afroditom, i bogom vegetacije (i ujedno Afroditinim ljubavnikom) Adonisom. Smatra se da je prvi grm ruža izrastao iz Adonisove krvi, a odatle dolazi i prilično jasna asocijacija besmrtne ljubavi, dubokih emocija, te povezanosti koja nikada ne umire. Ruža nas na ovaj način opominje da vreme, daljina, pa čak i sama smrt ne mogu pobediti pravu i iskrenu ljubav. Sličnu simboliku pronalazimo i u hrišćanstvu, gde crvena ruža predstavlja Hristovu krv, dok njeno trnje asocira žrtvu koju je Isus podneo u ime čovečanstva, odnosno čovekovih grehova. Zanimljivo je da ružu, kao i šipke, često nalazimo na bojnim poljima na kojima su pali mnogi junaci. Ko bi rekao da jedan tako nežan cvet može istovremeno biti i simbol smrti, ponovnog rađanja i univerzalnog preporoda?

Ruža zaista predstavlja sve navedeno, a toj listi dodajemo još i poštovanje, večnost, senzualnost, strastvenost, hrabrost, nadu, besmrtnost i savršenstvo. Pogađate, sve ovo zavisi uglavnom od boje za koju se odlučimo. Tako crvenu ružu poklanjamo onda kada želimo naglasiti strast i ljubav prema nekome, ili jednostavno onda kada želimo pokazati koliko cenimo hrabrost te osobe. Za žutu se odlučujemo kada želimo da u prvi plan stavimo zadovoljstvo, prijateljsku ljubav ili jednostavno želimo da nekome stavimo do znanja da na nas može da računa. Bele ruže su simbol duhovne ljubavi, čistoće i bezgrešnosti, dok upravo suprotno značenje imaju narandžaste, kojima izražavamo našu žudnju i opčinjenost. Generalno gledano, svi svetliji tonovi veći akcenat stavljaju na prijateljstvo, nežnost i brižnost, dok su tamniji, vatreniji tonovi uvek znak akcije, bilo da se radi o pravoj ljubavi ili samo o kratkotrajnoj fizičkoj privlačnosti.

Pomenimo i to da je ruža simbol koji se često može naći u Tarot kartama, sa posebnim akcentom na karte Velike Arkane: Luda, Mag, Smrt i Snaga. Sve ove karte su usko povezane sa postizanjem unutrašnjeg balansa, i predstavljaju jasnu vezu između spiritualnog i materijalnog sveta. Iako ova veza na prvi pogled može zvučati čudno, valja imati na umu da ruža nije samo ukrasni cvet, već se često koristi i u kozmetici, medicini i kulinarstvu. Drugim rečima – bilo da se radi o mirisu, laticama različitih boja ili čajevima, ruža čoveku zaista daruje najbolje od sebe!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203