Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Rune – Amajlije mira i talismani ratnika

Bilo da u runama vidite samo slova starog alfabeta, ili one za vas predstavljaju sastavni deo paganskih običaja, činjenica je da su rune i danas gotovo jednako popularni i zanimljivi simboli misterije i magije. Generalno gledano, sam naziv runa ima dva značenja – “šaputati” i “tajna”. Nama je svakako bliže drugo značenje jer, priznaćete, poreklo ovih simbola je definitivno obavijeno velom tajne.

Runski alfabet se danas najčesće koristi za proricanje sudbine i sadrži 24 znaka. Osim imena, svaki znak ima i svoje proročko značenje a vezan je za odgovarajući aspekt života – zdravlje, finansije, komunikaciju sa okolinom, emocije i slično. Osim za proricanje, rune služe i kao moćni talismani odnosno amajlije koje, u zavisnosti od svrhe (namene), mogu da se sastoje od jedne ili više “vezanih” runa.

Mi vas u nastavku upoznajemo sa jednom zanimljivom kombinacijom runa i starih islandskih sigila (pečata) koje su najčešće koristili vikinzi, odnosno ratnici i njihovi članovi porodice, a koji su služili kao moćna zaštita od neprijatelja i osiguravali bezbedan povratak kući. Bitno je pomenuti da ovi simboli u osnovi nemaju nikakve veze sa paganskim ritualima, oni su jednostavno amajlije koje obezbeđuju sreću. Ono što je svakom hrabrom borcu najpotrebnije je da ga prati dobra sreća, a najveća moguća sreća je da se svaki rat okonča i da zavlada mir.

AegishjalmrAegishjalmur – poznatiji i kao šlem strahopoštovanja. Smatra se simbolom zaštite, istrajnosti u borbi i izdržljivosti. Najčešće se nosio preko čela (učvršćen za unutrašnjost šlema), a ponekad je znak iscrtavan i krvlju. Danas se najčešće koristi u obliku talismana ili tetovaže.
VegvisirVegvisir – takozvani runski kompas, pomoći će vam da se nikada ne izgubite, baš kao i starim ratnicima koji su ovaj znak često iscrtavali na čelu ili u unutrašnjosti svojih šlemova.
Islandski magicni talismani gapaldurIslandsk magični talismani ginfaxiGapaldur i Ginfaxi – ovi simboli su se tradicionalno koristili kako bi borcu obezbedili pobedu u takozvanoj glimi (vikinškom rvanju), ali su podjednako efektni i za bilo koji drugi vid borbe. Najčešće su se nosili u cipelama, i to Gapaldur u predelu pete odnosno ispod desnog stopala, a Ginfaxi ispod levog stopala. Koliko god moćan, ovaj simbol se ne preporučuje kao tetovaža.
Odinova runa iluzijeOdinova Runa Iluzije – simbol kamuflaže i obmane. Smatralo se da onoga koji je nosi čini nevidljivim, ili da se on, u najmanju ruku, može pretvoriti u koje god stvorenje želi. Najčešća asocijacija na ovaj simbol su berserkeri (u bukvalnom prevodu “ljudi u koži medveda”), ratnici iz norveške mitologije koji su posedovali nadljudsku snagu i izdržljivost, odnosno osobine medveda. Ni ova runa nije preporučljiva u formi tetovaže.
Islandski magični talismani HraethigaldurIslandski magični talismani OttastafurHraethigaldur i Ottastafur – dva simbola koja imaju isto značenje a ono glasi: zastraši protivnika! Ne čudi onda što se upravo ovi sigili često nazivaju “sigilima terora” i ne preporučuju u formi tetovaže. Najbolje je nositi ih u vidu talismana, na grudima, ili kao amajliju u džepu.
SvefnthornSvefnthorn – takozvani “trn” koji obezbeđuje dobar san čak i nemogućim uslovima. Najbolje je postaviti ga ispod jastuka, a zanimljivo je dodati da može ne samo vama već i nekoj drugoj osobi da se uspava. Sasvim logično, ni ovaj simbol nije preporučljiv za tetoviranje.
Islandski magični talisman lasabrjoturLásabrjótur – poznatiji i kao simbol koji “provaljuje kodove”, nešto poput univerzalnog kalauza, ključ za svaku bravu. Omogućavao je ratnicima da se bez problema izvuku i iz najtežih okova. Uz njega je zanimljivo pomenuti i simbol nazvan Moćno Vezivanje Zarobljenika, koji je služio da osigura da se protivnik ne izbavi iz zamke, odnosno ropstva.
Gibu Auja - simbol srećeGibu Auja – simbol sreće, odnosno pozitivnih okolnosti. Uz njega su još korišćeni i simbol Dobrog Zdravlja, simbol Isceljenja, simbol Prekida Borbe i simbol Mira.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203