Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Puž – Simbolika

puž simbolikaPuž – verovatno jedno od najzanimljivijih stvorenja koje se može naći svuda oko nas. Ovaj mali mekušac je mnogima sinonim za strpljivost i istrajnost, dok drugi u njemu vide sliku zastoja, teških životnih prepreka i lenjosti. Deci je uglavnom interesantna činjenica da neko tako usporen i sićušan može da hoda unaokolo sa kućicom prikačenom na leđima, dok oni stariji u njemu vide pravu malu štetočinu koje pokušavaju da se otarase na sve moguće načine. Bilo kako bilo, simbolika koja se pripisuje puževima je zaista fascinantna, a od ovog naizgled “ljigavog” i “bespotrebnog” stvora se puno toga može naučiti.

Ono što svaki puž jako dobro zna jeste da je svetlost mesečine najpogodnija za sve zacrtane “dnevne” aktivnosti. Najaktivniji su upravo noću, obožavaju kišu i sva vlažna mesta, pa ne čudi što su još drevne Maje puževe smatrale tipičnim predstavnicima lunarne energije i u njima videle sliku života, smrti, ali i ponovnog rađanja. Asteci su ih takođe izjednačavali sa svojom boginjom Meseca, a istovremeno u njima videli simbol vremena, tranzicije pa čak i plodnosti. Svojevrstan zaštitni znak puževa – čuvena spirala koja krasi svaku kućicu privlačila je pažnju čak i starim Egipćanima koji su upravo u njoj videli znak progresa, duhovnog rasta i sveopšteg razvoja. Za razliku od hrišćanstva koje puževe izjednačava sa lenjošću i grešnom prirodom, mnoge druge religije i starije kulture su na puževe gledale blagonaklono, i uzimale ih za simbol ekspanzije, energetskih ciklusa i evolucije.

Kako puževi podjednako naseljavaju (odnosno vole) gotovo sva staništa, tako u njima prepoznajemo i simboliku velike moći adaptacije na kojoj bi im svaki čovek pozavideo! Puž zaista poseduje jednu dozu samodovoljnosti – on, narodski rečeno, sve svoje nosi sa sobom, i ne mari puno gde će ga put odvesti. Dom je tamo gde sam ja – poručuje puž. Da li se onda za njega može reći da je oličenje samopouzdanja? Svakako! Uostalom, svakim svojim pokretom (ma koliko on spor i dosadan izgledao) puž jasno stavlja do znanja da mu mišljenje okoline nije od presudne važnosti, te da on ima neki svoj cilj, svoju rutinu koje je spreman da se pridržava do zadnjeg daha. Dobro je svestan svih svojih potencijala i što je najvažnije – obdaren je neverovatnim strpljenjem koje mu garantuje uspeh.

Šta čovek još može naučiti od puževa? Mnogo toga o zaštiti i donošenju pravih, proverenih i pre svega ispravnih koraka u životu! Možda niste znali, ali puževi poseduju dve vrste sluzi, jednu koja im pomaže da se kreću, i drugu koja im služi kao svojevrstan nevidljivi štit od povreda. Mislite o tome sledeći put kada naletite na ovo malo stvorenje – posmatrajte kako savršeno klizi i kako pritom poziva čoveka da odabere najbolji put za sebe i svoje svakodnevne aktivnosti. Njegovi pokreti jesu spori, ali su zato perfektni (k’o “podmazani”) i zahvaljujući njima on uvek stigne do destinacije koju je zacrtao u svojoj glavi. A kada smo već kod glave, ne zaboravimo da pomenemo i čuvene “rogove” (tentakule odnosno pipke na čijim krajevima se nalaze oči) koji služe kao nepogrešivi radari za snalaženje u okrutnom svetu prirode. Kada bi se čovek u ovolikoj meri oslonio na sebe i svoja čula, čini se da nikada ne bi povukao nijedan pogrešan potez, zar ne?

Postojanost, opreznost, strpljivost, svesnost, stabilnost, upornost, zaštita – sve su ovo osobine koje se pripisuju puževima. Na samom kraju naše priče o puževima, dodajemo i to da je puž moćan simbol kako ženske tako i muške energije. Pravi mali hermafrodit koji je samim tim idealan za prikaz androginije i rušenje svih nametnutih standarda i tabua! U njemu pronalazimo savršen balans jina i janga, on nas uči da u svakoj ženi postoji jedan mali muškarac, i obrnuto. Poziva da nas spremno prihvatimo i prigrlimo sve delove svoje ličnosti i da se pametno “služimo” njima. Ugledajte se na puža i počnite da cenite svoju posebnost i unikatnost u svakom trenutku. Zadajte sebi velike ciljeve i spremno krenite u postizanje istih, korak po korak!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203