Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Perunika (Iris) – Simbol Nade, Mudrosti i Prijateljstva

perunika simbol nade i prijateljstvaIris je cvet koji je oduvek važio za jedan od najmoćnijih simbola nade, vere, mudrosti, poštovanja i trajnog prijateljstva. U njemu vidimo sliku svih onih dostojanstvenih, hrabrih, željnih slave, ali i sliku staroslovenskog boga groma – Peruna. Ako je verovati staroj legendi, upravo ono mesto gde Perun baca svoje munje a duga dodiruje zemlju, je mesto gde se perunika rađa. Zato ne čudi što se za iris često može čuti da je cvet dostojan bogova!

Čak i originalan naziv “iris” (što u prevodu znači duga) je u direktnoj vezi sa grčkom boginjom Iridom koja je sa nebeskih visina prenosila poruke bogova i dugom šarala po nebu. Samim tim, ona je predstavljala neku vrstu magične veze između neba (raja) i zemlje, a perunike (posebno one tamno ljubičaste boje) su uglavnom prekrivale grobove umrlih žena u nadi da će milostiva boginja i na “onom svetu” biti vodič i zaštitnik njihovih duša.

Upravo zahvaljujući jednoj ovako moćnoj legendi, perunika je postala simbol nade, vere i dubokog poštovanja, a to su prepoznale i mnoge kraljevske porodice koje su ovaj cvet ubrzo počele da koriste kao svojevrstan lični simbol. Fleur-de-lis je tako postao nacionalni simbol Francuske, a iris je (uz ljiljane) postao najčešće korišćen cvet u heraldici. Ovome dodajemo i delić azijske tradicije koja peruniku prepoznaje kao simbol takozvane plave krvi, a širom Japana je cenjena i kao cvet kojim se nagrađuju dobra, herojska dela. Zanimljivo je da se upravo na Dalekom Istoku iris uzima i kao moćan cvet odbrane, koji ne samo da štiti dom i ukućane od negativne energije, već istovremeno brani čoveka i iznutra. Oplemenjuje dušu, relaksira telo, a podjednako važno mesto zauzima i u parfimeriji i kozmetici.

Pored svih već navedenih osobina ovog neobičnog i raskošnog cveta, irisu se pripisuju još i elokvencija, gospodski maniri, mudrost, srčanost ali i saosećajnost, poštovanje, divljenje. Kada je reč o emocijama, perunike poseban akcenat stavljaju na moć prijateljstva, i podsećaju nas koliko su srećni i bogati svi oni koji su svakodnevno okruženi iskrenim dobročiniteljima. Sam izgled irisa takođe asocira na otvorenost i jasnoću, kako misli tako i dela. Listovi koji nose oštrinu mača su jasan znak britkosti, a cvet koji gotovo ništa ne sakriva je simbol istine i iskrenosti. Istina može biti lepa – poručuje perunika!

Zato su perunike zaista najbolji mogući poklon u prilikama kada nekome želite jasno i glasno da saopštite neku svoju poruku. Ta poruka, u zavisnosti od boje, može u prvi plan staviti vašu: čestitost i dobrotu (beli iris), strast i požudu (žuti), veru i nadu (plavi), mudrost i ozbiljnost (ljubičasti). Naš predlog je da perunike poklanjate osobama čije prijateljstvo posebno cenite, ali i svima onima koji ne zatvaraju oči pred istinom, ma kakva ona bila!

One Response to “Perunika (Iris) – Simbol Nade, Mudrosti i Prijateljstva”

  • Njoj – Law of Creation:

    […] – Fotografija je moja. Mamin cvijetnjak. Detaljniji opis simbolike perunike pročitajte ovdje. Ja sam je izabrala jer “Sam izgled irisa takođe asocira na otvorenost i jasnoću, kako […]

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203