Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Papa Legba Veve Vudu Simbol

Papa Legba Vudu Simbol Papa Legba je jedan od najvažnijih duhova iz reda takozvane Rada-familije duhova u Vudu religiji. Za njega slobodno možemo reći da predstavlja neku vrstu posrednika između ljudskog (materijalnog) i spiritualnog (duhovnog) sveta, pa je samim tim njegovo prisustvo neophodno tokom svakog rituala. Drugim rečima, Legba stoji na raskršću svetova i izdaje dozvolu (ili zabranu) ljudima da prizovu željeno božanstvo. Veruje se da je upravo ovaj duh vrsni poznavalac svih jezika na ovom svetu, pa je tako zadužen za svaku vrstu komunikacije, govora ali i razmišljanja.

Dakle, ukoliko biste želeli da započnete bilo koju ceremoniju prizivanja u nameri da zatražite pomoć bilo kog duha, prvo biste morali da se obratite Legbi. Tek kada on proceni da je moguće zakoračiti u “onaj” svet – ceremonija bi mogla da započne. Jednostavno rečeno, upravo ovaj duh drži ključ za otvaranje kapije tog magičnog spiritualnog sveta, a tokom samog rituala zadužen je da nadgleda proces komunikacije između običnih smrtnika i vudu-bogova. Kako ima odličan sluh, razume i govori sve jezike ovog sveta, Legba je i neka vrsta prevodioca koji saopštava želje i probleme ljudi bogovima, a istovremeno se stara da im prenese povratne odgovore i zahteve duhova. Baš kao što je i otpočela, ceremonija se privodi kraju tek kada se dobije blagoslov Legbe.

Papa Legbu sledbenici najčešće zamišljaju kao starog, krhkog čoveka sa štapom u rukama. Ipak, zanimljivo je pomenuti i da se, posebno na Haitiju, Legba može “sresti” i u formi malog nestašnog deteta. Ova dvojaka forma služi kako bi se naglasila njegova bistrina i brzina ali i njegovo nepredvidivo ponašanje – s jedne strane on je snalažljiva varalica, a s druge strane čitač sudbinskih poruka. Legba je zapravo u isto vreme i buntovni dečak ali i mudri starac, kao i glavni junak mnogih legendi koje kažu da je upravo on ukrao “tajne bogova” i podelio ih običnim smrtnicima.

Osnovu samog Legba-simbola čini krst, što je jasna veza sa raskršćem svetova i neraskidivom vezom koja mora postojati između njih. Sam pogled na veve Papa Legbe nas dodatno asocira na kapiju, odnosno ogradu, što savršeno korespondira sa njegovom ulogom čuvara. Zato i ne čudi što je upravo Sveti Petar njegov pandan u hrišćanstvu! Od dana u nedelji Legbi je posvećen Četvrtak, a od životinja pas kao i crveni petao. Njegove omiljene boje su žuta, ljubičasta i crvena. Ponude i pokloni koji se ostavljaju njemu u čast su prilično skromne i najčešće uključuju pečenog pevca, banane, slatki krompir, jaku crnu kafu bez šećera, rum, kao i cigarete.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203