Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Ovca: značenje i verovanja

ovca značenjeOvca je jedna od najpitomijih i najsimpatičnijih domaćih životinja, koja je od davnina simbolizovala dobrotu, nevinost, plemenitost i mir. Drugim rečima, ona predstavlja simbol svih onih rutinskih, sitnih stvari na koje možda ne obraćamo previše pažnje, ali koje našu svakodnevnicu čine ne samo kvalitetnijom već i lepšom. Čak i svojom nežnom pojavom, ova životinja nas podseća koliko je bitno širiti dobrotu i plemenitost i u najtežim trenucima.

Možda su baš zbog toga u Bibliji ljudi poistovećeni sa ovcama, dok je Isus naš pastir, onaj koji nas vodi i brine o nama. Uostalom, nije li baš odnos između pastira i stada zapravo odnos čiste ljubavi? U hrišćanstvu je ovca slika dobrote, trpeljivosti, skromnosti, u njoj vidimo i strah od greha ali istovremeno u njoj nema nimalo zlobe. Ovo, naravno, nije slučaj samo sa hrišćanstvom. U mnogim religijama se ovca koristi kao žrtvena životinja, a nalazimo je i u mnogobrojnim mitovima, poput onog o Zlatnom runu. Jedno od najranijih božanstava, egipatski bog izvora reke Nila poznatiji kao Hnum ili Knum, bio je predstavljan s glavom ovna. U egipatskoj mitologiji se ova životinja još izjednačava i sa Osirisom, dok je kod Grka ona povezana sa polubogom Heraklom.

Iz svega ovoga jasno je naslutiti da ovca, osim nevinosti i neiskvarenosti, važi i za simbol ranjivosti i istovremeno odražava našu potrebu za zaštitom. I to ne samo na objektivnom planu (u smislu konkretne zaštite od neprijatelja), već i na unutrašnjem, subjektivnom planu – ona kao da nam šalje poruku da je potrebno da razmislimo koji su to sebični delići našeg karaktera koji se moraju obuzdati i “pripitomiti” da bismo lakše funkcionisali u svom okruženju. U suprotnom, lako možemo postati buntovnik bez razloga i na sebe navući epitet neprilagođene osobe ili crne ovce!

Ovca je i simbol zajedništva, simbol pripadanja, tolerancije i uklapanja u sredinu. Sve ovo mogu biti jako pozitivne osobine ukoliko su iskorišćene na pravi način – kroz iskazivanje sopstvene ličnosti i kvaliteta, a ne slepo verovanje ili idolopoklonstvo. U tom smislu, ovca nas može upozoriti da je vreme da dobro razmislimo gde, kada, i zašto toliko želimo da se priključimo nekoj grupi ili kolektivu, i da sa jedne racionalne distance donesemo najbolju odluku.

Ukoliko ovca često navraća u vaše snove, vreme je da poradite na svojoj kreativnosti i individualnosti! Ona često simbolizuje onaj najčistiji i najplemenitiji deo svakog od nas, a isto tako ukazuje i na praštanje. Njena poruka je jasna – ukoliko u vašem okruženju postoji neka osoba prema kojoj ste se poneli nepravedno, sada je pravi trenutak da to ispravite, prvenstveno radi sopstvenog mira. Izgleda da ovca širi ljubav i oproštaj čak i u snovima, ne odričite se tih blagodeti!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203