Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Orao u mitologiji Maja

Orao u mitologiji MajaPrema mitološkoj tradiciji Maja, Orao predstavlja sve naše misli. On je simbol jasnog mentalnog fokusa odnosno usredsređenosti koja, ukoliko je dovoljno jaka i neometana, može dovesti i do buđenja telepatskih sposobnosti i dosezanja onih najviših, drevnih znanja. Zato ne treba da čudi što se upravo za ovaj simbol često može čuti da je spiritualni ratnik koga krasi čisto srce i nepresušna mudrost. Orao je most koji spaja znanje i veru, u najširem smislu te reči.

Stara Majanska legenda Orla izjednačava sa Suncem, pa se upravo iz tog razloga ovaj simbol uzima za jedan od najmoćnijih dnevnih simbola. Ipak, kako u njihovoj kulturi gotovo svi simboli u sebi nose dvojako značenje, tako se i za Orla može reći da obuhvata i dobar deo lunarnog, odnosno Mesečevog principa. Tome u prilog govori i činjenica da njihova boginja Meseca (takozvana “Žena Orao”), osim što predstavlja plodnost, bujanje i početak, takođe označava i drevnu mudrost, a često je predstavljana kao žena duge kose ukrašene perjem ove veličanstvene ptice.

Iako su Sunce i Mesec reprezenti muškog i ženskog principa, oni su zapravo deo istog arhetipa: kada Sunce izlazi, ono je “uzvišeni orao”, kada zalazi ono je “pali orao”. Upravo je to taj most između znanja i vere – ispod ranije pomenutog ratnika koji svojim letom pozdravlja svetlost i slavu Sunca krije se jedan stariji, suptilniji “ratnik” koji se bori na sasvim drugačijem (naizgled mračnijem i misterioznijem) polju – duhovnom.

Za Orla se, dakle, slobodno može reći da je glasnik slobode, sreće, nesputanosti, intuicije, vizije. On poziva na saradnju, ima odlično oko za detalje, zna kako da pronađe rešenje i izbavi iz najteže situacije. Ukoliko se ne oslanja na svoju akciju (let), to je samo zato što jako dobro zna da uvek može da računa na svoje nesvesno, instinktivno. Nije ograničen ni prostorom, ni vremenom, on priznaje samo prostranstvo i ne beži od toga da kombinuje materijalno (opipljivo) sa duhovnim. Maje su se baš iz tog razloga divile ovom simbolu – on je za njih predstavljao poziv da urone u svoje unutrašnje Ja, i iz njega izvuku maksimalnu snagu koju bi mogle da iskoriste u svakodnevnom životu.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203