Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Orao kao simbol

orao kao simbolOrao, poznatiji i kao kralj neba, oduvek je smatran simbolom slobode, nadahnuća i neslućenih visina. I sam pogled na ovu pticu i njena veličanstvena krila u nama budi osećaj nesputanosti, dok istovremeno asocira i na potpuno preuzimanje kontrole i urođeni autoritet. Dok leti, orao zaista izgleda kao da je čitavo nebo u njegovom posedu. Zato i ne čudi što je upravo ova ptica jedan od najčešće korišćenih simbola u heraldici.

Iako je reč o ptici grabljivici, orao ima krajnje pozitivan predznak u hrišćanstvu koje mu pripisuje osobine poput snage, brzine i pametnog rasuđivanja. Izuzetno je poštovan kod gotovo svih naroda, počev od slovenske mitologije koja ga smatra božjom pticom i vezuje za vrhovna božanstva, vladare, plemiće i ratnike. Sličnu simboliku nalazimo i kod istočnih naroda ali i starih grka, gde orao predstavlja moćan solarni simbol. Veza između orla i Sunca ne treba da iznenađuje, obzirom na činjenicu da je reč o jedinoj ptici koja može da gleda direktno u Sunce, bez ikakvih posledica. Odatle je sasvim razumljivo što orla nalazimo na grbovima mnogih zemalja, počev od Vizantijskog i Austrougarskog carstva, pa sve do nama najpoznatijeg srpskog dvoglavog orla.

Rođeni nebeski lovac, orao simbolizuje još i dostojanstvo, poštovanje, snagu, visinu, dominaciju, fokusiranost, dobro isplaniranu akciju, duhovnost i oslobađanje od svih mogućih zemaljskih okova. Obdaren je besprekornim čulom vida, pa samim tim za čoveka oduvek predstavlja i svojevrsnog vizionara koji najavljuje promenu i podstiče kreativnost. Istovremeno nas poziva da pametno rasporedimo svoje resurse, da se oslonimo isključivo na sopstvenu snagu i oslobodimo čak i najmanjeg delića negativne energije koji posedujemo. Baš kao što on gospodari svojim letom u kome nema ni trunke zamaranja, tako i mi trebamo da se posvetimo isključivo onim stvarima koje nas ne opterećuju već podstiču da uvek stremimo višem cilju. Njegov osnovni moto glasi – leti i zahtevaj više!

Neustrašiv i hrabar, orao sa neverovatnom preciznošću hvata svoj plen, a najveći akcenat je na izuzetno velikom i jakom kljunu, te kandžama koje su čak nekoliko puta snažnije od ljudskih ruku. Jasno je da iz ovoga možemo izvući poruku da uvek moramo dobro promisliti o onome što pričamo, kao i da je najvažnija stvar u ophođenju sa ljudima upravo ta da naše akcije uvek moraju pratiti naše misli. Ovo posebno važi za osobe koje imaju problem sa autoritetom bilo koje vrste. Autoritet, kaže orao, nije nešto sa čime se rađamo, već ga zadobijamo jasnim stavom i ispunjavanjem svojih obećanja. Izgleda da kod orla nema lukavih, zakulisnih radnji, on nas uči da je istina važnija od svega, on gleda problemima pravo u oči, i time nas uči da naš put do uspeha mora biti popločan dostojanstvenim radnjama, i potezima kojih se kasnije nećemo stideti.

Pojava orla u snovima simboliše našu neustrašivost, daje akcenat slobodi i u prvi plan stavlja intelektualnu snagu. Ovo je jedan od najjačih pokazatelja spiritualne moći – predstavlja direktnu vezu između duhovnog i fizičkog sveta, pa nam sugeriše da je došao trenutak kada svu svoju energiju i znanje možemo upotrebiti za jačanje sopstvenih kvaliteta koje smo možda predugo skrivali od očiju javnosti. Orao je simbol napretka i blagostanja, kao i svih pozitivnih promena u skorijoj budućnosti. Ne odbijajte njegove velikodušne darove!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203