Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Ogoun Veve – Vudu Simbol

Ogoun Vudu Veve SimbolOgoun (ili jednostavnije Ogun, Ogou) je duh kome se u Vudu religiji pripisuje vladavina nad vatrom, gvožđem, lovom, politikom i ratom. Takođe se smatra ocem tehnologije, bar onakve kakvu je danas poznajemo (i koristimo). Pod njegovom zaštitom su prvenstveno svi kovači ali i svi nezaposleni. Ljudi ga doživljavaju kao spasitelja i pobednika a mnogi u njemu vide sliku Hrišćanske revolucije kada je Haiti postao prva samostalna država sa većinskim crnačkim stanovništvom.

Priznaćete da su ovo prilično zanimljive nadležnosti za jednog duha. Ali, ukoliko ste mislili da se tu završavaju njegove “moći” – prevarili ste se. Postoji, naime, više aspekata Ogoun božanstva, a svaki od njih poseduje svoju sopstvenu ličnost pa samim tim i talent. Primera radi, jedan je povezan sa isceljenjem, drugi je slika i prilika mislioca, stratega i diplomate, dok su svi ostali uglavnom odlični ratnici koje prvenstveno odlikuje sjajno baratanje mačetama! Ogoun Feray, Ogoun Badagris, Ogoun Balingo, Ogoun Batala, Ogoun Fer i Ogoun Sen Jacque su imena najpoznatijih aspekata Ogoun božanstva.

S pravom se može reći da je Ogun zapravo klasičan ratnik, vrlo sličan bogu rata Aresu ili bogu vatre i kovačkog zanata Hefestu u grčkoj mitologiji. On je silan, snažan, moćan i trijumfalan ali isto tako uvek raspoložen da testira bes i destruktivnost drugih ratnika kako bi se postarao da se njihova snaga ne pretvori u nasilje nad ostalim nedužnim pripadnicima zajednice. Čini se ipak da je Ogun uvek na strani onih slabijih, pa ne čudi što se upravo on priziva tokom turbulentnih političkih perioda (npr.onda kada se bira nova Vlada). Njegovi sledbenici duboko veruju da će Ogun pomoći narodu da donese pravu odluku, odnosno izabere ljude koji će zaista raditi u njihovom interesu.
Sama ceremonija prizivanja Oguna ponekad može delovati poprilično nasilno. Jedan od rituala uključuje polivanje rumom koji se zatim pali – ovde je zanimljivo dodati da se vrlo retko dešavaju neke veće tragedije, opsednuti čovek/žena prolaze gotovo bez ikakvih posledica! Kako su Ogunove omiljene boje zelena i crna (ponekad crvena i plava) tako su i sledbenici najčešće obučeni upravo u neku od ovih kombinacija, a nezaobilazan detalj su i noževi, tačnije mačete kojim se ili vitla u vazduhu, ili se pak sečivom “bocka” neki deo tela. Valja pomenuti da cilj ovog rituala nije samopovređivanje već samo oponašanje Ogunove veštine.
Ponude i pokloni koji se ostavljaju Ogunu u čast uključuju rum, mačete, sablje, cigarete, crveni pasulj, pirinač pa i petlovi crvene boje. Zauzvrat on ljude oslobađa straha, i čini ih herojima. Njegov ekvivalent u Hrišćanstvu je najčešće Sveti apostol Jakov a dan u nedelji koji mu je posvećen je Sreda.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203