Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Odaberite Cvet Prema Mesecu Rođenja

Verovali ili ne – svaki mesec u godini korespondira sa po jednim cvetom koji se može naći u prirodi! Buket cveća je oduvek važio za idealan poklon, posebno kada su rođendanske proslave u pitanju, ali tradicija (koja datira još iz Viktorijanskog doba) i tu nalaže poštovanje određenog protokola. Ovo posebno dobija na važnosti ako se prisetimo da je u to doba javno iskazivanje emocija bilo apsolutno neprihvatljivo, te da su ljubavnici morali da se posluže malim cvetnim trikovima ne bi li svom voljenom biću preneli tajnu romantičnu poruku. Pokloniti ružu osobi rođenoj u Junu, i onoj rođenoj u Decembru nije isto, a mi vam danas otkrivamo i zašto!

Osobi rodjenoj u Januaru poklonite karanfil – simbol ljubavi, izvrsnosti i fascinacije. Poruka ovog cveta zavisi prvenstveno od boje pa tako crveni kaže: moje srce žudi za tobom; ružičasti dodaje: nikada te neću zaboraviti; prugasti označava prepreku i sa sobom nosi poruku odbijanja; dok žuti jasno iskazuje naše razočarenje nekim nepromišljenim postupkom onoga do koga nam je stalo. Sve majke rođene u ovom mesecu bi se obradovale belom karanfilu jer on nosi simboliku poštovanja i divljenja, mada smo sasvim sigurni da bi i svaka druga osoba uživala – ako ne u njegovoj boji, onda bar u njegovom opojnom mirisu!

Osobi rođenoj u Februaru poklonite ljubičice – simbol čednosti, vernosti i skromnosti. Poruka ovog cveta je prilično jasna i glasi: uvek ću biti iskren! Doduše, u kombinaciji sa belom (krem) bojom, ovaj cvet nosi i simboliku davanja šanse, te može umesto vas reći: hajde da pokušamo, nemamo šta izgubiti! Zanimljivo je dodati da su ljubičice povezane i sa odličnom intuicijom, pa se tako smatra da osoba koja dobije ovaj cvet poseduje i dobru dozu spiritualnosti, odnosno da je otvorenog uma i da ceni jednostavnost.

narcis simbol skrivenih talenataOsobi rođenoj u Martu poklonite narcis – simbol prijateljstva i porodične sreće. Iako je prva asocijacija na ovaj cvet samoljublje i egoizam, skrivena poruka koju on nosi zapravo glasi: ti si anđeo! A kako su narcisi dostupni ne samo u žutoj, već i u narandžastoj i beloj boji, tako i žuti akcenat stavlja na iskreno prijateljstvo, narandžasti odražava vaš entuzijazam, dok beli u prvi plan ističe vašu miroljubivost i časne namere. Bilo kako bilo, u narcisu vidimo sliku jednog otvorenog odnosa, ispunjenog radošću i veseljem.

Osobi rođenoj u Aprilu poklonite grahor – simbol opraštanja, ushićenja i srećnog susreta. Skrivena poruka ovog cveta glasi: hvala ti na prelepom vremenu koje smo proveli zajedno! Ipak, i ovde treba biti oprezan sa izborom boje. Žuti grahor simbolizuje nedostižan ideal, crveni je znak jakih osećanja, ružičasti pokazuje da ste džentlmen i osoba od poverenja, dok onaj u boji lavande šalje poruku da osoba kojoj poklanjate cvet za vas predstavlja oličenje lepote i elegancije. Ipak, u ovoj boji se krije i znak samoće (usamljenosti), pa je zaobiđite ukoliko ni sami niste sigurni kakav je zaista karakter onoga kome je poklanjate.

Osobi rođenoj u Maju poklonite đurđevak – simbol skromnosti i ljupkosti. Skrivena poruka koju ovaj cvet nosi glasi: ti me ispunjavaš i činiš moj život kompletnim! Sa đurđevkom zaista ne možete omašiti, on dolazi samo u biserno beloj boji i samim simbolizuje ono najčistije, najplemenitije i najbolje u čoveku. Osoba kojoj poklanjate ovu prelepu biljku će u startu znati vaše mišljenje o njoj a to je: slatka si, ljupka, razigrana poput malog deteta, i svaki trenutak proveden sa tobom me vraća u detinjstvo, budi radost i sreću. Đurđevak je cvet koji razoružava svojom jednostavnošću, a njegov miris je prosto nemoguće zaboraviti.

ruža kao simbolOsobi rođenoj u Junu poklonite ružu – univerzalni i najpoznatiji simbol ljubavi, strasti i lepote. Kako ruže odlikuje i bogat kolorit, tako i skrivena poruka ovog cveta varira u odnosu na boju koju izaberete. Tako, crvena kaže: volim te, bela znači: vredan sam tvoje pažnje; dok narandžasta šalje poruku: potajno te volim. S druge strane, žutom dajemo signal da nismo vredni nečije iskrene ljubavi i da insistiramo na neobaveznom odnosu; a ružičastom želimo da dokažemo upravo suprotno – našu posvećenost i želju za konkretizacijom odnosa. Jedna od najlepših kombinacija ruža je i ona crveno-bela, jer upravo ovim buketom šaljemo poruku koja glasi: nikad nas ništa neće razdvojiti!

Osobi rođenoj u Julu poklonite kokotić (žavornjak) – simbol otvorenosti i iskrene posvećenosti. Zanimljivo je da ovaj cvet zaista u potpunosti odgovara toplim, letnjim danima, a svojim raskošnim, visokim stabljikama prosto poziva na šalu, igru, akciju. I kod ovog cveta skrivena poruka umnogome zavisi od njegove boje, pa tako ružičasti kokotić simbolizuje nestalnost, beli označava radosne i srećne trenutke, dok ljubičastim osobi stavljate do znanja da vas fascinira njena narav koju u ovom slučaju karakterišu jednostavnost, ljupkost i razigranost.

Osobi rođenoj u Avgustu poklonite gladiole – simbol iskrenosti i snažnog karaktera. Skrivena poruka ovog cveta je ljubav na prvi pogled, što ne treba da čudi ukoliko u obzir uzmemo samu strukturu cveta koji stoji uspravno i ponosno, baš kao čovek koji u svojim rukama nosi mač! Crvene gladiole su znak ljubavi, hrabrosti, divljenja ali ih takođe poklanjamo onima kod kojih cenimo nepromenljivost. Ružičaste gladiole su znak delikatnog odnosa, punog divljenja i poverenja, dok se nešto tamnijom ružičastom u prvi plan stavlja osećaj zahvalnosti. Narandžaste simbolizuju užitak i zadovoljstvo, dok bele akcenat stavljaju na nečiju eleganciju i jednostavnost. Žute gladiole su simbol prijateljstva i uspeha, ali ih izbegavajte ukoliko priželjkujete romansu jer šalju i poruku: ostavi me malo na miru!

Osobi rođenoj u Septembru poklonite lepu katu (poznatu i kao aster) – simbol strpljenja, otmenosti i mudrosti. U ovom cvetu, koji je naziv dobio po latinskom nazivu za zvezdu, vidimo skrivenu poruku koja glasi: molim te, čuvaj se za mene i pazi na sebe! Time jasno stavljamo do znanja koliko zapravo vrednujemo osobu kojoj poklanjamo ovaj jednostavan, a ipak tako elegantan cvet. Belim asterom u prvi plan ističemo nečiju iskrenost; crvenim podvlačimo njenu srčanost i hrabrost; svetlijim tonovima ljubičaste joj se potajno divimo, dok tamnijim tonovima u prvi plan stavljamo njenu dostojanstvenost i veličanstvenost.

Osobi rođenoj u Oktobru poklonite neven – simbol saosećajnosti ali i slatkih ljubavnih jada. Skrivena poruka ovog cveta je: uvek si u mojim mislima! Verovatno se nijednim drugim cvetom ne može tako dobro dočarati naša briga i spremnost da pomognemo, jer neven zaista u sebi objedinjuje sve one izuzetne osobine koje poseduje humana i prijateljski nastrojena osoba. Njegova narandžasta boja je simbol entuzijazma, ali i znak da osoba kojoj cvet poklanjamo može uvek imati puno poverenje u nas. A ako već govorimo o emocijama – neveni su slika bratske i prijateljske ljubavi.

hrizantema cvet srećeOsobi rođenoj u Novembru poklonite hrizanteme – simbol ljubavi, optimizma i razigranosti. Skrivena poruka cveta je: ti si predivan prijatelj. Drugim rečima, hrizantemama šaljete poruku da vam je do nekoga iskreno stalo, ali da isto tako ne želite da brzate, već da korak po korak osvajate njeno/njegovo srce. Žute su zato simbol džentlmenskih manira koje koristimo na putu osvajanja, za bele se odlučujemo kada želimo da naše glavno “oružje” budu iskrenost i poštenje, dok crvenim hrizantemama šaljemo jasnu poruku da smo spremni da sa prijateljstva pređemo na nešto ozbiljnije.

Osobi rođenoj u Decembru poklonite božićnu zvezdu – simbol topline, bliskosti i lepote. Kako se radi o cvetu koji je u direktnoj vezi sa Božićem, u njemu vidimo i sliku nade, novih početaka i ponovnog rađanja. Iako je kućna atmosfera i toplina roditeljskog doma prva asocijacija na ovu biljku, njena skrivena poruka zapravo glasi: ti si jedini/jedina za mene! Dakle, naglasak je na specijalnoj vezi koju imate sa osobom kojoj darujete ovu zvezdu, a istovremeno je i znak mnogo dubljih osećanja koja prosto pozivaju na bliskost i stvaranje zajednice. Iako se božična zvezda može naći i u žutoj, beloj i ružičastoj boji, tradicionalno se poklanja ona jarko crvene boje koja, pored očigledne asocijacije na ljubav i strastvenost, poziva i na akciju te samim tim označava i momenat donošenja dobre odluke za budućnost.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203