Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Noć – Majanski Simbol

Majanski simbol Noći - AkbalAkbal je Majanski simbol noći koji se povezuje sa uspostavljanjem harmonije (u najširem smislu te reči) i postizanjem unutrašnjeg mira. Maje su ovaj simbol tradicionalno koristile kako bi naglasile takozvanu “fazu smirivanja”, odnosno pravo vreme za završetak svih onih aktivnosti koje svakodnevni život čine mogućim, a istovremeno označile ulazak u onu drugu, spiritualnu dimenziju našeg postojanja. Generalno gledano, Akbal je sinonim za ostavljanje, napuštanje, ili jednostavno rečeno čekanje povoljnog momenta za delovanje.

Upravo taj momenat i sve naše akcije diktira naše unutrašnje Ja, naša podsvest i naše duhovno biće. Da li je ono uvek spremno da se suoči sa svim izazovima? Sudeći po ovom pomalo mračnom simbolu – odgovor na ovo pitanje je krajnje negativan. Čovek jednostavno nije spreman da tako lako digne belu zastavicu i da se, narodski rečeno, pomiri sa svojom sudbinom. Često zahteva više i bolje, čak i onda kada je svestan da nije dostigao taj nivo rasta koji bi mogao da podnese njegove želje i zamisli. Drugim rečima, čoveku je teško da prihvati da “spoljašnje” mora da prati “unutrašnje”, i da je rad neophodan kako na fizičkom, tako i na duhovnom nivou. Istovremeno!

I sam izgled Akbal-a nas upozorava da je naše viđenje stvari najčešće zapravo samo dobro kamuflirani ambis. Centralna figura podseća na trougao, odnosno kreaciju i postizanje savršenstva, ali je zato ona obavijena gustim “zavesama” iluzije koje se, kaže simbol, moraju ukloniti (razgrnuti) kako bi svetlost saznanja mogla da obasja naš život. Dakle, ključna reč ovog moćnog Majanskog znaka je integracija za koju slobodno možemo reći da poseduje dvojaki karakter. On nas poziva da najpre duboko uronimo u svoje “nesvesno” i da dobro ispitamo svoje biće što svakako ne zvuči kao lak posao ali efekti mogu biti zadivljujući! Jer, tek kada procenimo sebe, svoje najdublje potrebe, svoje skrivene želje i emocije – bićemo spremni da to isto uradimo i sa ljudima oko sebe.

Ova procena se svakako ne odnosi samo na “darove” i talente koje smo dobili pri rođenju, već se odnosi i na sve takozvane “unutrašnje demone”, naše greške ili (u najmanju ruku) loše stavove koje moramo preispitati kako bismo nastavili dalje. Akbal je simbol noći zato što u njemu vidimo dozu depresije, pasivnosti, misterije, beznađa. Ali, isto tako, ukoliko ga pravilno integrišemo u svoj život on može biti moćan saveznik, odnosno simbol mudrosti, znanja, transformacije, fleksibilnosti i, što je verovatno i najvažnije – simbol prosvetljenja!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203