Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Neptun

simbol planete neptunNeptun je rimski bog mora koji se u grčkoj mitologiji podudara sa Posejdonom. Sin je Titana Kronosa i njegove žene Reje, i sasvim prirodno – njegovo zaduženje je bilo da prati sva dešavanja na moru i u moru. Najviše je bio poštovan od strane pomoraca i žitelja primorskih krajeva, koji su se uglavnom bojali njegove nestalne ćudi. Posejdon je bio u stanju da uzburka more, donese strašne oluje i brodolome, ali i da ih momentalno obuzda.

Zato i ne čudi što je najčešće prikazivan kao snažan muškarac duge, sede kose, koji se vozio morskom pučinom u svojim morskim kočijama koje su vukli konji zlatne grive dok su se pred njima razmicali morski talasi. Kada je kažnjavao, Neptun se služio svojim trozupcem, kojim je ova planeta i prikazana u astrologiji. Ovaj simbol kao da nas navodi na pomisao da Duša želi da se otme iz materijalnog, realnog sveta i da otplovi u božansko.

Upravo je ta neutoljiva čežnja i potraga za savršenstvom ono što se pripisuje Neptunu u astrologiji. On simbolizira san, nadu, veru, sve ono nesvesno, neuhvatljivo, ono što nas dovodi u sumnju, ono zbog čega se pitamo da li je sve oko nas istina ili laž. Neptun je ideal, molitva, mašta, sposobnost vizualizacije, kao i vidovitost. Isto tako, pod njegovom zaštitom su umetnici, posebno slikari i muzičari, hipersenzitivne osobe, sveštenici, lekari, ali i svi oni koji su spoznali blaženstvo (ili prokletstvo?) platonske ljubavi.

Od minerala se Neptunu pripisuje svo drago i poludrago kamenje koje se preliva u duginim bojama, kao i topaz i platina. Čak i boje kojima vlada su upravo takve – neuhvatljive, one koje se presijavaju i prelivaju jedna u drugu. Od biljaka se povezuje sa drvetom života, svim vodenim i barskim biljkama, otrovnim gljivama kao i žalosnom vrbom. Životinje koje su pod njegovom nadležnošću su ribe, krokodili i sve barske ptice.

Arhanđel Asariel, koji se i sam dovodi u vezu sa snovima, najdubljim emocijama, intuicijom i kreativnošću, je arhanđel koji korespondira sa planetom Neptun. Poznatiji i kao Andjeo Mašte, Asariel nam pomaže ne samo da doživimo vrhunac kreativnosti, već nam otkriva i sve tajne, tračeve i spletke kojima smo svakodnevno izloženi.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203