Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Miš – tumačenje i verovanja

miš kao simbolHteli mi to da priznamo ili ne – šteta, pakost, mačka i sir su čovekova prva asocijacija na ovu sićušnu i prilično brzu životinjicu. Miševa se uglavnom plašimo, povezujemo ih sa prljavštinom, nečistoćom i zarazom, i po pravilu – pripisujemo im najgore moguće karakteristike. Postoji li onda išta što bi ovaj glodar mogao da kaže u svoju odbranu?

Kao i svaka druga životinja na svetu, i miš nas može naučiti nekim važnim životnim lekcijama. Njegova prednost leži u detaljnom ispitivanju okoline, dobroj organizaciji, odličnoj moći adaptacije, i najvažnije – svojevrsnom lukavstvu, koje prvenstveno podrazumeva majstorsko skrivanje od neprijatelja! Ta gotovo urođena sposobnost da ostane neprimećen u masi često mu omogućava da se brže i jednostavnije dokopa svog plena, pa se za miša svakako može reći da je jedna prilično inteligentna i radoznala životinja. Za miševe je sve u detaljima, odlični su analitičari, vrlo fokusirani na svoj cilj, i spremni da se posluže raznim lopovlucima kako bi dobili ono što žele.

Iako su ovo osobine koje bi verovatno svaki čovek voleo da poseduje (barem s vremena na vreme), miševi se ne mogu pohvaliti pozitivnom simbolikom u većini kultura. Ne samo da je njegovo čuveno grickanje sinonim za uništavanje, već je i kod Jevreja i kod hrišćana on oduvek smatran simbolom licemerja i pakosti. Mračne sile, lukavstvo i krađe takođe spadaju u njegovu ingerenciju, a najezda miševa se smatrala nekom vrstom Božje kazne. Doduše, stari grci i rimljani znali su da pozitivnim karakteristikama pridodaju plodnost i žensku seksualnost, ali čak i kod njih je verni pratilac miševa bila pohota, nezasitost i proždrljivost. Priznaćete da je ovo zapanjujuće negativan stav o nekome ko sa čovekom deli čak 99% gena!

Ljubitelje crtanih filmova (a posebno miša Džerija) mitologija ipak ne zanima previše, već na miševe gledaju kao na pametne male nametljivce koji, iako deluju slabo i nezaštićeno, mogu lako da nadmudre mnogo krupniju i snažniju zverku od sebe. Ovo je zapravo apsolutno tačno, jer svaki miš odlično zna da raspolaže svojim resursima, i puno pažnje posvećuje svakom novom izazovu. Uostalom, miš je neko ko ima potrebu da stalno unosi hranu, a o tome se mora misliti na vreme i ravnomerno uklopiti svaki, pa čak i najsitniji detalj, i prilagoditi ga svojim mogućnostima. Miševi su takođe obdareni odličnim njuhom, posebno kada su opasnosti u pitanju. Neki će reći “plašljiv kao miš”, drugi će na to odmahnuti rukom i reči “pametan kao miš”. Mi ćemo ipak dodati da miš odlično zna da proceni neprijatelja, te samim tim jako dobro zna da proceni i kada je pravi momenat da se skloni i zaštiti od njegove eventualne agresije.

Plodnost, ekspanzija, usredsređenost, racionalnost, analitičnost kao i preterana okupiranost detaljima pa i stidljivost, su samo neke od osobina koje pripisujemo miševima. U snovima nas najčešće upozorava da je vreme da dobro procenimo s kim imamo posla, jer nas neko može uvući u svoje lukave radnje i naneti nam štetu. Svakako je uvek bolja poseta belog nego običnog, poljskog miša, ali ako već ne možete da birate snove – možda možete dobro izanalizirati svaki njihov detalj. Ko zna, možda ovaj put neku svoju slabost, baš poput miša, pretvorite u neverovatnu prednost!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203