Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Mesec

mesec simbolMesec je od davnina povezivan sa lepotom, maštom, snovima. Kako i ne bi, kada je uz Sunce, upravo ovaj misteriozni Zemljin satelit bio predmet divljenja kako u grčkoj mitologiji, tako i kod starih Rimljana, Sumeraca, Vavilonaca i Egipćana. Svakako najimpresivnije detalje o Seleni (što doslovce i znači Mesec) nalazimo u grčkoj tradiciji, koja nas uči da je ova kći titana Hiperiona i njegove žene Tije, bila toliko lepa da, kad god bi se pojavila na nebu – bledele su pred njom zvezde! Ukoliko ovo zvuči previše romantično, onda je bolje baciti pogled na rimsku mitologiju koja Mesec prepoznaje kao Lunu, gotovo izjednačenu sa Selenom, ili je možda bolje poistovetiti je sa Artemidom, boginjom lova, životinja, i vladarkom prirode?

Ukoliko se za trenutak vratimo u realnost, shvatićemo da Mesec zapravo i nema svoje svetlo, već da samo prima to isto svetlo od Sunca, odnosno da reflektuje energiju. Odatle i dobro poznata astrološka simbolika – Sunce kao svesni deo naše ličnosti, a Mesec kao njegov verni pratilac odnosno ono nesvesno u nama, naša duša. Drugim rečima, Mesec je ono tanano, opsenarsko, plemenito i sažaljivo u nama, Mesec je ženski princip, princip plodnosti, Mesec su ne samo sve starije žene, već i ona koja nas je donela na ovaj svet – njeno veličanstvo majka. Astrološka simbolika se tu ne zaustavlja, već Mesecu pripisuje i masu ljudi, narod, domovinu, kuću, porodicu, pa ako baš hoćete u detalje Mesec je i naš poseban kutak, naš krevet, naša soba, naša intima. Mesec je i hrana, i voda, i naše genetsko nasleđe, i potreba za sigurnošću, ali i naša memorija, uspomene, spontanost. Da, verovali ili ne, Mesecu se u astrologiji, pripisuje sva ta simbolika!

Dan u nedelji koji korespondira sa Mesecom je Ponedeljak, horoskopski znak je Rak, a od materijala koji se mogu naći u prirodi povezujemo ga sa srebrom, biserima, smaragdom, mesečevim kamenom i kristalom. Kada su boje u pitanju Mesec se tradicionalno povezuje sa belom, te srebrnom, svetlo plavom i sivom.

Biljke kojima upravlja Mesec su upravo one plodne, pune vode, poput krastavca, tikve, salate, lubenice, loćike, plod avokada, smokve. Kada je reč o životinjama, ova planeta se dovodi u vezu sa žabama, rakovima, zecom, slavujem, papagajima.

U hrišćanstvu se Mesec povezuje sa andjelom Gavrilom, koji je opisan kao vesnik ili glasnik (takozvani andjeo glasnik). Slavi se kao anđeo Blagovesnik, zadužen je za radosne (blage) vesti, i uz arhanđela Mihajla, prvi je predvodnik vojske anđela i sila dobra.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203