Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Merkur

Merkur SimbolMerkur, u staroj Grčkoj poznatiji kao Hermes, je sin boga Zevsa i plejade Maje i glasnik bogova i mudraca. Najspretniji od svih bogova, smatrao se zaštitnikom trgovaca, putnika, pronalazača, ali kako je istovremeno bio obdaren i izuzetnom lukavošću – pod njegovom zaštitom su bili i svi zločinci i prevaranti koji su posao obavljali pametno i lukavo. Kult Hermesa su od Grka ubrzo preuzeli Rimljani, koji su smatrali da je Merkur sin boga Celusa, te su ga izjednačavali sa svojim bogom trgovine i dobitaka.

I dok su ga Grci prikazivali kao zgodnog mladića na čijim se stopalima nalaze krilate sandale, astrologija nam Merkura predstavlja kao jedinu planetu čiji nam simbol (jedinstvo krsta, kruga i polumeseca) govori o sjedinjenju materije, Duha i Duše. Zvuči prilično logično, obzirom da je Merkur najbliža planeta Suncu, i da označava sve ono što je racionalno, odnosno sve naše misli.

Tako se, astrološki gledano, Merkur dovodi u vezu sa mladim ljudima, decom, putovanjima, komunikacijom u najširem mislu (misao, slova, rečnik, pošta, novine, pisma, bilo koja vrsta informacija). To su, dalje, i svi ručni i zanatski radovi, saobraćaj, učenje, osnovna škola, ali na psihološkom planu to je i naš način razmišljanja i izražavanja, naš praktičan um, pa i odluke koje svakodnevno donosimo.

Merkur vlada Blizancima i Devicom, dan u nedelji koji korespondira sa ovom planetom je Sreda, a od materijala koji se mogu naći u prirodi Merkur povezujemo sa živom, kalcedonom i alektorijusom. Kada su boje u pitanju, sve što je šareno, ali i sivo i žuto spada pod Merkurovu nadležnost.

Biljke kojima upravlja Merkur su sve one srednjeg rasta kao i puzavice i biljke koje rastu u grmovima poput malina, kupina, aronije, borovnica, vinove loze i slično. Takodje, Merkur je i svako lekovito bilje, kao i pšenica, raž, ječam, kukuruz, boranija, grašak. Kada govorimo o životinjama, pod Merkurovom vladavinom su kornjače, lisice, zmije, pčele, pa i majmuni.

U hrišćanstvu se planeta Merkur dovodi u vezu sa arhanđelom Rafaelom, koji se smatra emotivnim i psihičkim isceliteljem, i koji pomaže svima onima koji se brinu o zdravlju ne samo ljudi već i životinja. Veruje se da dolazi na mesto gde je pozvan, i da prisustvo Rafaila samo po sebi ima umirujuće dejstvo i pomaže tako što smanjuje stres i anksioznost.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203