Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Mars

Simbol planete MarsRimski bog rata, poznatiji kao Mars, je prva asocijacija na vojskovođe, osvetnike, čuvena rimska koplja i gladijatorske arene. U grčkoj mitologiji Mars je dovođen u vezu sa Aresom, ratobornim, nasilnim, energičnim i vitalnim bogom koji je voleo zveket oružja i miris krvi. Zvuči zastrašujuće, i možda su ga baš zato stari Grci poštovali manje nego ostale bogove, za razliku od Rimljana koji su Marsu u čast podigli mnoga svetilišta i hramove.

Bilo kako bilo, Mars je i danas najpoznatiji simbol rata, takozvana krvava planeta i zvezda snage. Najčešće je prikazivan kao snažan čovek-ratnik divovskog stasa koji je nosio bakarni oklop, kacigu i koplje. Njegove kočije su vukla četiri konja koja su pritom bljuvala vatru, a pratili su ga i sinovi Dim i Fob, koji su bili personifikacija strave i užasa na bojnim poljima.

I upravo takvog, brutalnog, borbenog, destruktivnog, razarajućeg i nasilnog Marsa srećemo i u astrologiji, gde je prikazan kombinacijom krsta i kruga. Za razliku od simbola Venere, prvo što kod simbola Marsa upada u oči jeste da se krst nalazi iznad kruga. Dovoljno da zaključimo da je u ovom slučaju materija iznad Duha, i da je sve potčinjeno telesnom.

Stoga astrologija Marsu pripisuje svaku vrstu akcije i preduzimljivosti, on je i snaga, vitalnost, takmičarski duh, ali i sve ono što nas ljuti i što u nama izaziva bes. Mars je, jednostavno rečeno, ono animalno u nama, strast, mržnja, kao i naša seksualnost. Povezan je sa mladićima, uniformisanim licima, svim sportistima i snažnim muškarcima, ratnicima, vojnicima, ali tu spadaju i hirurzi, mesari, pa i inžinjeri, mehaničari, kovači i varioci. Mars su i sve akutne bolesti, sve povrede koje nastaju primenom nasilja, kao i svi oštri predmeti oko nas.

Dan u nedelji koji se povezuje sa ovom planetom je Utorak, od materijala koji se mogu naći u prirodi Mars vlada gvožđem, jaspisom, magnetitom, rubinom i arsenom, a omiljena boja mu je crvena. Biljke koje su pod ingerencijom ove borbene planete su ljute papričice, svi ljuti začini, ren, đumbir, dakle sve ono što istovremeno stimuliše i čisti organizam.

Dodajmo, na kraju, da Mars korespondira sa anđelom Samaelom (Samuil), koji se često naziva anđelom smrti i destrukcije. Njegova uloga je da nas obdari izdržljivošću, fizičkom snagom i da nam pomogne da pobedimo svoje neprijatelje. Priznaćete da, s vremena na vreme, ipak nije loše imati njegovu podršku?

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203