Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Manji ključ kralja Solomona (Lemegeton)

lemegetonManji Solomonov ključ poznatiji i kao Lemegeton, predstavlja grimoar (priručnik magije) koji datira još iz 17. veka i obuhvata magične tekstove za koje se smatra da ih je napisao Kralj Solomon lično. Ukoliko ste se pitali kako je moguće imati vlast nad svim duhovima i elementima, a posebno nad „demonima”, i pritom razumeti sve što ptice pevaju a životinje govore – onda je priča o Lemegetonu idealna za vas! Ona daje detaljan popis sedamdeset i dva duha koje je čudesni kralj zarobio u mesinganu bačvu i zapečatio svojim pečatom (poznatijem kao Solomonov Pečat). Uz to, sadrži opis svih duhova, upoznaje nas sa njihovim karakteristikama, pa iz ove knjige detaljno saznajemo koja je to “magična” obaveštenja kralj Solomon dobijao od svojih zarobljenih podanika.

Manji Solomonov Ključ je podeljen u pet knjiga koje zajedno sačinjavaju celinu. Prva knjiga nosi naziv Goetia i sadrži opis 72 demona (takozvanih zlih duhova) i isto toliko pečata čija upotreba služi za prizivanje i kontrolu istih. U njoj je objašnjeno kako je Kralj Solomon svezao i koristio pomenute duhove. Druga knjiga (Theurgia Goetia) sadrži opis delom dobrih a delom zlih duhova, i drugačije se naziva knjigom Vazdušnih duhova. Treća knjiga (Ars Paulina) posvećena je duhovima koji vladaju planetarnim satima, odnosno duhovima koji su dodeljeni svakom stepenu, znaku i planeti Zodijaka. Četvrta knjiga (Ars Almadel) sadrži 24 Glavna Duha koji vladaju sa četiri visine, ili 360 stepeni Zodijaka. Istovremeno, u njoj se nalazi i uputstvo koje omogućava izradu voštane ploče sa ucrtanim zaštitnim simbolima. Peta knjiga (Ars Notoria) obuhvata besede i molitve koje je Solomon koristio nad oltarom u hramu, i koje su mu otkrivene od strane svetog arhanđela Mihaila. Upravo u petoj knjizi mi se detaljnije informišemo o tom moćnom znanju svih umetnosti i nauka, kako dobrih, tako i zlih, kao i sa svim misterijama koje su otkrivene Kralju Solomonu.

Za Lemegeton, dakle, slobodno možemo reći da predstavlja najpotpuniji priručnik koji čovek može posedovati u nameri da što bolje odgonetne takozvane tajne radove prirode. Naravno, sve ovo je moguće postići samo uz veliku požrtvovanost, posvećenost i konstantan rad na sebi, jer ne zaboravite – Solomonov Ključ je u svojoj osnovi ipak oličenje umetnosti! A kako se ovde radi o umetnosti magije, čovekov primarni cilj mora biti težnja ka Dobru kao univerzalnom principu koji podstiče ono najdragocenije a to je sam život. Na kraju dodajmo i to da nas Lemegeton simbolički rečeno “tera” da se okrenemo svojoj podsvesti, usmerava nas da steknemo ispravne informacije, razumemo glasove prirode, a tek potom steknemo i ovladamo veštinom koja u slučaju Kralja Solomona deluje impresivno.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203