Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Maman Brigitte Veve – Vudu Simbol

Maman Brigitte Veve - Vudu SimbolMaman Brigitte (Manman Brigitte) spada u grupu takozvanih Guede duhova sa kojima smo vas već upoznali u priči o Baronu Samediju. Baš poput njenog supruga Barona, i Maman je duh koji se vezuje za smrt (istovremeno i plodnost), te se smatra zaštitnicom grobova i spomenika ali samo pod uslovom da su oni pravilno označeni krstom. Dodatno, ovaj duh je zadužen i za sva materijalna pitanja (novac), a kako je njeno ime irskog porekla, tako ona na neki način objedinjuje i takozvano trostruko keltsko božanstvo – boginju poezije, zanatstva i isceljenja Brighid.

Reč je, dakle, o jednom od najmoćnijih ženskih duhova u Vudu religiji, zaduženom za prelazak iz sveta živih u svet umrlih duša. Njoj je posvećen i grob prve umrle ženske osobe na Haitiju. Sledbenici smatraju da je dobro imati njenu pomoć onda kada se suočavamo sa dramatičnim životnim promenama, ali i sa novčanim problemima ili problemima sa decom. Maman Brigitte se, baš kao i njen muž, priziva i u momentima kada je potrebno isceljenje – ona zna magične trikove, veoma je bistra i oštroumna i što je najbitnije rado se odaziva na svaki ljudski poziv u pomoć!

Njeni sledbenici je doživljavaju kao ženu izrazito svetle puti obučenu u haljine crne, bele ili ljubičaste boje. Njen broj je devet, a dani kada je najbolje obratiti joj se za pomoć su Ponedeljak i Subota. Životinja koja se žrtvuje njoj u čast je crna kokoška, a od darova koji se ostavljaju prilikom ceremonije se posebno ističe rum začinjen ljutim (čili) papričicama (takozvani Haiti suzavac). Bitno je još pomenuti da je i Maman, baš poput svih ostalih iz kategorije Guede duhova, poznata po svom britkom, nepristojnom i vulgarnom jeziku.

Oponašanje njenog “seksi” plesa (takozvani banda ples) je neizostavni deo svakog rituala, a zanimljivo je pomenuti i poseban trik kojim se proverava da li su sledbenici zaista pravi ili samo prerušeni posmatrači. Verovali ili ne, trljanje intimnih delova tela ljutim papričicama spada u svojevsrtan “test” kojim se proverava da li je duh Maman ušao u nečije telo. Sasvim logično – ukoliko bi sledbenik mogao da izdrži ovako nešto, onda ne bi bilo sumnje da je Maman zaposela njegovo/njeno telo i da je ritual u potpunosti uspeo!

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203