Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Majanski Simboli

Majanski simboli

Majanski glifovi u malteru koji se nalaze u muzeju u Palenqua, Mexico. (Wikipedia)

Već više od tri hiljade godina Majanski simboli privlače pažnju ljudi širom sveta. Iako se radi o civilizaciji koja je nadaleko čuvena ne samo po svom specifičnom kalendaru već i po svojoj arhitekturi, umetnosti, religiji, matematici i astronomiji, njihovo pismo je tek u novije vreme velikim delom dešifrovano. Tačnije, svojevrsna pomama za majanskim simbolima počinje 1973 godine kada se i otkrivaju značenja logograma koje su Maje koristile kako bi iskazale svoje misli, ideje ali i kreativnost.

Ova fascinantna kombinacija fonetskih simbola i logograma se najčešće urezivala u stene, mada se sasvim solidan broj tekstova na maja jeziku može naći ispisan i na drugim (trajnim) materijalima, poput kamenja, keramike, kore drveća. Prvi Majanski simbol otkrili su Džon Lojd Stivens i Frederik Katervud 1839 godine, a arheolozi i naučnici širom sveta od tada neprestano tragaju za nekom novom majanskom misterijom koju bi uspešno odgonetnuli i predstavili čovečanstvu. Mi vam predstavljamo “veličanstvenu šestorku” – listu šest najpopularnijih Majanskih simbola koji se danas najčešće koriste u formi amajlija i talismana:

Jaguar u Majanskoj mitologijiJaguar: Kao što i sami možete pretpostaviti, jaguar je simbol snage i moći, on je suvereni vladar gotovo svih stvari, svojevrsno božanstvo koje su Maje izuzetno cenile i poštovale. Štaviše, on u sebi objedinjuje snagu takozvanog noćnog i dnevnog jaguara – noću je on vladar podzemlja, dok bi tokom dana šetao nebom od istoka do zapada, i u sumrak se opet vraćao na svoju noćnu poziciju. Drugim rečima, jaguar je vladar jutra i mraka, nadležan je za sve materijalno, fizičko, opipljivo, simbol je ultimativnog vođe i samouverenosti.

Orao u mitologiji MajaOrao: Ovaj simbol se vezuje za misao, u najširem smislu te reči. Bilo da se radi o jasnoći misli, mudrosti ili jednostavno o opisu nečijeg mentalnog sklopa – orao ima moć da “otvori” put do jednog sveobuhvatnog, “višeg” znanja. Ipak, naglasak je na postizanju takozvanog mentalnog fokusa, jer je i sam orao čuven po svom nepogrešivom osećaju za okolinu. Kada bi se svako od nas poput ove ptice “ustremio” na određenu misao, ubrzo bi bio u stanju da razvije telepatske sposobnosti. Istovremeno, orlovi su predstavljali simbol zajedništva i kooperacije.

Šišmiš Majanski simbolSlepi Miš: Slepi Miševi, ili na majanskom “zotz”, su čuvari podzemnog sveta. Pomalo čudan, dvojak simbol, poštovan zbog svoje vladavine nad onim misterioznim, tamnim predelima, ali istovremeno i moćan simbol zaštite od neprijatelja. Važno je pomenuti da su Maje imale svoj poseban koncept Dobra i Zla – ovi pojmovi su za njih neodvojivi, oni su celina i uvek “deluju” zajedno. Samim tim, simbolika slepog miša u sebi objedinjuje oba ova kvaliteta.

Kah Baan - Majanski simbol ZemljeZemlja: Simbol Zemlje predstavlja snagu pokreta. Maje su ga koristile kako bi se podsetile da smo svi mi samo delić kosmosa, i da je naša akcija, odnosno sve ono što radimo – samo deo jedne velike svemirske puzle. Istovremeno, ovaj simbol služi da nas ohrabri u teškim trenucima, i da nam ukaže da je i jedan mali korak dovoljan da se stvari pokrenu sa “mrtve tačke”. Odličan je za meditaciju jer nam može pomoći da se lakše fokusiramo na one najskrivenije i najdublje potrebe koje, na kraju krajeva, i služe da nas razdrmaju i povedu na put do zacrtanog cilja.

Majanski simbol Noći - AkbalNoć: Simbol ravnoteže, balansa, smirenja, pasivnosti. Predstavlja sva ona pitanja na koje ne uspevamo da pronađemo odgovor, sve one probleme i zadatke sa kojima ne uspevamo da se izborimo ma koliko se trudili. On nam šalje poruku da nije svaki momenat koji mi odredimo za rešavanje nekih problema – baš onaj pravi, i da je neke stvari bolje pustiti da odleže, “odspavaju”. Noć je vreme kada se veo senke skida kako bi sve ono nesvesno, nepoznato, unutrašnje izašlo na videlo. Naravno, sve se to odvija dok ono svesno, aktivno i dobro poznato “spava”, odnosno miruje. Na neki način, ovo je i simbol predaje.

Ahau Majanski simbol suncaSunce: Duboko cenjen simbol jutra, jasnoće, opreza, budnosti, prosvetljenja. Znak je maksimalne produktivnosti, plodnosti, rađanja. Simbol je poznat pod nazivom “Ahau” što se može prevesti i kao mentor, učitelj, vodič. Sunce oplemenjuje, vraća volju, a moćan je saveznik i u meditacijama gde pomaže da “osvetlimo” svoje unutrašnje Ja, da lakše otkrijemo svoje najdublje potrebe i dopremo do nekih novih, mudrijih saznanja.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203