Simbolika životinja Simbolika planeta Zodijak Simboli prirode Maorski simboli Božanstva Keltski simboli Simbolika snova Staroslovenski simboli Kineski simboli

Lotos – Simbol Mudrosti i Čistote

lotosov cvet simbol čistoteLotos – cvet koji raste u prljavoj vodi a ipak uspeva da ostane netaknut i zadrži svu svoju raskoš i lepotu! Upravo zato je ova veličanstvena biljka oduvek predstavljala simbol čistote, plemenitosti, mudrosti i inteligencije, posebno u Kini gde se smatra da je lotos zapravo tron na kojem sedi Buda. Izuzetno je cenjen i u Indiji, gde je opšteprihvaćen kao simbol večne mladosti, univerzalne lepote pa i samog života. Ipak, u hinduizmu se može sresti i podatak da je lotos još i znak za rezervisanost, pa čak i osobenjaštvo, što verovatno takođe proističe iz već pomenute sposobnosti ovog cveta da na sebe ne primi ni kap mulja iz koga i sam potiče.

Nije teško zaključiti da najfascinantnija tumačenja lotosa dolaze upravo sa Istoka, iako su još i stari Egipćani verovali da je bog sunca nastao iz latica ovog cveta koje su se otvorile u punom sjaju kako bi Ra mogao da izađe i stvori svet. Stoga, lotos zaista predstavlja savršen spoj solarnog i lunarnog principa, ali isto tako ne možemo zanemariti njegovu mnogo jaču vezu sa suncem (lotos otvara svoje latice tek na sunčevoj svetlosti!), gde ujedno vidimo i najbolji protok Jang energije. U njemu prepoznajemo savršenstvo prirode, neokaljanost i duhovni rast čoveka. Kako je koren lotosa u zemlji, njegova stabljika u vodi, list u vazduhu, a cvet okrenut ka suncu – tako je u njemu oslikano i jedinstvo svih elemenata, a često se upravo ovaj podatak uzima i kao metafora za učenje, odnosno put koji čovek mora preći ne bi li dosegao svoj maksimum.

Generalno tumačenje lotosa se još svodi i na otvorenost srca, skriveni potencijal, nenametljivu kreativnost, a kako u sebi nosi takozvanu esenciju života – smatra se da njegove latice imaju moć da osveže duh i telo, dovedu u stanje nirvane, i povrate snagu organizmu. Lotosov cvat, svet i seme su istovremeno asocijacija na prošlost, sadašnjost i budućnost. Iako je reč o otrovnoj biljci, prokuvana ona postaje lek protiv mnogih bolesti, a na Istoku se tradicionalno koristi kako bi smanjio ili potpuno otklonio tegobe akutnog i hroničnog bronhitisa. Feng šui preporuka je da unošenjem ovog cveta u svoju svakodnevnicu direktno dodajemo malo “vatrene” energije koja podstiče napredak u društvenim ali i poslovnim odnosima, te samim tim omogućava i uvećanje materijalnog bogatstva.

Najbolji reprezenti lotosove veličanstvene energije u domu su slike i figure koje (u zavisnosti od propratnih detalja) poseduju čitav spektar značenja. Tako slika mlade žene sa lotosom u ruci označava uspeh u vezama i emotivno ispunjenje, dok lotos u ruci dečaka asocira na napredak i izobilje. Lotos u kombinaciji sa svrakom obećava sreću na ispitima, dok izrađen od kristala i postavljen kraj prozora unosi harmoniju i mir u svaku porodicu. Kada je reč o bojama, najčešće se srećemo sa belim, crvenim, plavim i roze (pink) lotosom. Beli je simbol spiritualnog savršenstva, mudrosti, plemenitosti i nevinosti pa se smatra i svetim cvetom. Crveni je povezan sa čistotom srca, simbol je ljubavi i samilosti i u direktnoj je vezi sa onim najboljim osećanjima koje se kriju unutar čovekovog srca. Plavi lotos je simbol pobede, ali pobede nad čulima jer se u njemu oslikava mudrost i znanje. Roze lotos je simbol Bude, i najčešće se koristi u želji da se što efikasnije dočara savršenstvo budističke vere, odnosno budizma.

Leave a Reply


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/snis1/public_html/simboli.rs/wp-content/themes/Life_Is_Beautiful/comments.php on line 203